Thursday, May 10, 2012

2.5 Juta Rakyat Malaysia Masih Tidak Berkahwin

Aku memetik tajuk ini dari akhbar Metro..aku terkejut melihat statement di atas..ini merupakan bancian yang telah dibuat oleh Kementerian Perumahan..2.5 juta ini merupakan golongan yang sudah berumur 25 dan ke atas..mungkin terdapat banyak faktor mengapa ramai rakyat Malaysia masih membujang..Antara faktor yang boleh dijadikan sebab mengapa mereka masih membujang ialah:
  • Terlalu memilih
  • Faktor kewangan
  • Pilihan keluarga
  • Fokus pada kerjaya
  • Wujudnya nafsu hubungan sejenis
Ok satu per satu aku akan rungkaikan..pertama, terlalu memilih..iyalah pada zaman sekarang semuanya mahu kan yang hensem-hensem..yang cantik-cantik..tiada siapa sukakan benda burukkan..kadang-kadang kita tidak tahu jodoh kita terlalu dekat dengan kita..yang hanya kita mampu lakukan..kita hanya merancang..Dia yang menentukannya..

Seterusnya kepada faktor kewangan..perkara sebegini kerap kali berlaku..sesetengah pihak mahu mengadakan majlis besar-besaran..ada juga yang adakan majlis secara sederhana..terdapat juga senario di mana sebelah pihak hantaran yang tinggi..selalunya mangsanya ialah lelaki..kalau mahu "demand" pun biarlah bersesuaian dengan taraf hidupkan..

Tambahan pula, dahulu kala jodoh selalu dicari oleh keluarga..tetapi tidak lagi pada hari ini..kalau ada pun hanya sebilangan kecil..yang selalu kita dapati..ada sesetengah keluarga mendesak anak mereka untuk berkahwin..sedangkan anaknya masih belum bersedia atau pun tidak bersetuju dengan calon yang dipilih oleh keluarganya..

Selain itu, kefokusan terhadap kerjaya menyebabkan mereka ini mengabaikan kehidupan peribadi dan terlalu taksub pada kerja sehingga lupa apa itu cinta..di situlah akan menyebabkan mereka menjadi andartu @ bujang terlajak..kalau hendak diikutkan tidak perlulah begitu..kita juga mempunyai kehidupan..


Akhir sekali, timbulnya hubungan sejenis di kalangan kita..bukan apa mereka kebanyakkan kecewa dengan pasangan masing-masing akibat di tipu dalam percintaan..jadi, tanpa memikir panjang, maka terjadilah Gay, Lesbian, Pengkid dan sebagainya..

Maka dengan itu, Perkahwinan ini adalah seperti mendirikan sebuah masjid..dan jangan lambat-lambatkan perkara yang baik..sekian

mood: alah emak kahwinkan aku..Loji Petronas Kerteh Meletup

KEMAMAN: Dua pekerja syarikat kontraktor terbunuh manakala lapan yang lain cedera dalam letupan di sebuah loji pengeluaran gas di GPP3 dekat Kerteh, Kemaman petang Khamis.
Identiti kedua-dua mangsa belum diketahui dan mereka yang cedera dikejarkan ke Hospital Kemaman dan Hospital Dungun untuk rawatan lanjut.
Menurut sumber, kejadian berlaku kira-kira pukul 3 petang ini ketika kesemua mangsa sedang melakukan kerja penyelenggaraan di loji tersebut.
Bagaimanapun, menurut sumber itu, kebakaran berjaya dikawal dan api dapat dipadamkan kira-kira pukul 3.20 petang.
 Bagaimanapun kita tidak tahu berapa kematian sebenar..ada yang mengatakan dua, ada yang tiga..jadi kita tunggulah sehingga siasatan yang terperinci dijalankan..berbagai-bagai jawapan yang dapat kita tengok..apa-apa pun kita harapkan perkara sebegini tidak berlaku lagi..perlu berpegang kepada "SAFETY FIRST".