Monday, March 5, 2012

Isu Kematian Bayi Di Tadika
Tahun ini kita banyak digemparkan dengan berita-berita kematian bayi di tadika..akibat kematian disebabkan tersedak ketika menghisap susu..dan lemas ketika tidur di dalam buaian..saban hari kes ini semakin meningkat..kita dapat lihat sendiri di dada akhbar..ternyata isu ini bukanlah perkara yang mudah..nasiblah masa aku dulu tiada kes rumit macam ni..


Bukan apa..isu ini semakin menjadi-menjadi..jadi siapa yang harus dipersalahkan?? adakah cikgu tadika?? jabatan kebajikan masyarakat?? kita tidak perlu tunding jari kepada sesiapa..hal ini perlu dikaji oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat..dulu masa aku tadika..seorang jururawat ditempatkan di tadika tersebut bagi tujuan memantau..aku rasa mungkin dengan cara ini boleh mengurangkan isu ini daripada menjadi lebih besar..


Apa-apa pun kita mengharap isu berkurangan..dan JKM perlu memperketatkan syarat untuk pemilihan cikgu tadika..bila isu ini semakin hangat..aku rasakan ibu bapa akan timbul keraguan untuk menghantar anak mereka ke tadika..jadi isu ini perlu diambil tindakan serius..harap maklum..


mood: santai