Thursday, March 31, 2011

Untung Ke Jadi Blogger Famous??

Night guys..aku lama dah tak komen dekat korang punya entri kan..sori ye anda2 semua..sekarang ni aku tengah buat persiapan untuk final..tapi aku masih nak update jugak..tak kira..walauapapun terjadi..tuh dia..semangat betul aku dalam blogging..aku harap..aku punya daya belajar pun macam ni..haha..baru boleh score kan..


Pada mulanya aku berblogging..aku tak jangkakan aku boleh sampai ke tahap ni..yelah..bukan senang kita nak bermula daripada bawah..memang kita perlu bekerja keras..tiada cara yang mudah untuk berjaya ok..kita kena rajin..tapi jangan lah sampai tak tidur..nanti memudaratkan diri pulak..


Berbalik kepada tajuk entri..sebenarnya banyak baik buruknya..nak tahu kenapa aku cakap macam tuh??
Mari aku terangkan satu persatu..ceh dah macam pakar motivasi pulak kan..


Baik



  • Pertama kita dapat ramai kenalan..
  • Mudah menarik minat agensi2 permodelan jika mempunyai pakej yang cukup..
  • Lebih mudah untuk melibatkan diri ke media massa atau pun media elektronik..
  • Merasakan penulisan dihargai oleh orang lain..
Buruk

  • Pasti ada yang cuba menjatuhkan kita
  • Gambar2 kita akan diambil( contohnya profail facebook palsu )
  • Dan macam2 lagi lah..malas je aku nak sebut banyak2
Jadi..aku sebagai seorang blogger yang baru..tidak lah baru mana pun..adalah hampir setengah tahun menyeru..marilah kita berdamai..kita semua senagara..tak kiralah apa bangsa pun..terus bersaing denga cara yang sihat ok!!

mood: ingat mengingati

OMG!! 2000 followers (Guess who??)


OMG!! i'm really shock..i don't expect my followers become 2k..Thank to god..adeh2..bila pulak aku start cakap BI ni..stop2..BM versi please..hehe..okeh..

Guys do you know..HONEY MADU in da house lah..hehe..

Pergh terkejut jugak aku bila tengok nama follower tu Honey Madu..aku buka2 nama je sama taip orang lain..hehe..tertipu sudah..:)

Apa2 pun..thank kepada beliau kerana sudi follow blog aku..rajin2 lah masuk ye..hehe..tidak lupa jugak kepada followers aku yang lain..thank a lot ya..tanpa anda siapalah saya..:)

mood: tidur2 ayam


Wednesday, March 30, 2011

5 Blog Paling Kerap DiLawati










Yezza..kali ni aku join salah satu projek yang telah dianjurkan oleh DENAIHATI..projek ni nampak menarik..memerlukan kita untuk memilih 5 blog yang paling kita kerap kita masuk..huhu..kalau nak ikutkan banyak je lagi..tapi ini yang biasa aku masuk..huhu..

Aku tahu..korang semua mesti kenal mereka2 yang di atas kan..hehe..kalau korang tak kenal..pergi tengok sendiri..kalau aku review nanti..tak gempak lah..so, baik pergi tengok sendiri..:)

Mereka2 semua..sangat power dalam blogging..can refer lah..hehe..ok2..stop2 aku nak hafal mandarin ni..take care ya..wish me luck..:)

Aku tag:






Wanna join this project?? here..

mood: blur2 hafal mandarin

VLOG : Nisa Interview Syafiq Rosli by 1tube.my

Guys this is short update..sori lah kalau suara aku tak berapa nak jelas..hehe..terkedu weh depan kamera..haha..layan kan okeh..

Nak tengok---->sini..

Tuesday, March 29, 2011

Spam Link Hantu Di Facebook


Oh tidak..apakah sudah jadi dengan FB ni..tiba2 aku tengok..status aku ada status lucah..mak aih..entah bila lah aku buat..korang boleh tengok yang aku dah circle tuh..mengarut gila..damn!!

Tak pasal2 aku pulak kena cop gila sex nanti..aduh2..

Kepada mereka diluar sana..ini adalah rekaan semata-mata..aku tahu..ramai yang dah kena..Jadi berhati2 lah ye..

mood: sabo je lah

Sharing Is Caring

Pergh first time ni update time kelas..gilak2..huhu..pagi ni kuliah aku tengah membincangkan isu " HOT " tuh..pasal " World Hunger "..dah macam sidang parlimen dalam kelas aku ni..yang ni bangkang sini..yang sana bangkang sana..last2 memang tiada penyelesaian..huhu..macam2 pendapat kot..jangan ingat aku tak fokus tau..dengar ni..cuma aku tertarik lah " SHARING is CARING "..nak update cepat2 sementara isu tengah panas..


Aku yakin..contohnya dengan perkongsian makanan..sekurang2 nya kita dapat mengurangkan rasa lapar mereka..kita harus ingat bila kita berasa kenyang..tidak semua yang kenyang..cuba pikirkan lah..negara2 yang kekurangan makanan..aku sedih melihat mereka..hanya tulang2 yang kelihatan di badan mereka..ok di sini aku bukan lah fokus makanan..tetapi dengan perkongsian kita dapat mengubah segalanya..I support the " SHARING is CARING "..

mood: khusyuk



Fuh!! Gigil Kot Semalam Jumpa Maria Elena

First of all..i still feel very shocked because yesterday..haa guess what?? i met MARIA ELENA dude!! haha..pergh dah speaking macam dia pulak dah..hehe..BI aku ke laut der..tak reti aku lah..BM pun A2 je..haha...


Semalam aku jumpa dia bersama NISA KAY, BEN ASHAARI dan jugak krew 1tube.my..memang aku terkedulah..haha aku pun melayankan perangai dia..lawak2..sama lah macam dia kat dalam youtube..hehe..tapi aku jeles dengan mereka semua..sebab malam ni mereka di Putrajaya..adeh..nak buat macam mana..aku banyak keje kot..next time k..huhu

Apa2 pun..CHEF LIZA..memang terbaik lah masakan dia..huhu..aku dapat terlepas pandanglah link dia..tapi kalau korang bertemu dengan dia..fuh..memang dapat layanan mesra..:)

mood: masih terkedu

Monday, March 28, 2011

Pemenang Contest Mengejut!!

Aku mintak maaf banyak2 sepatutnya pemenang Contest Mengejut telah diumumkan lebih awal lagi..tapi aku ada projek besar sikit...nak tau?? hee tunggu ye..okeh2 mata dah mengantuk ni..aku nak umumkan pemenangnya ialah:






 
Jawapan bagi tiket wayang yang aku dapat ialah HOP..

Tahniah kepada pemenang
Ini adalah tempatnya

Date: 30 March 2011 (Wednesday)
Time: 9.30pm
Venue: Cathay Cineleisure, e@Curve
 
Kepada pemenang..anda boleh pergi ke sana dan mewakili pihak saya ok..ini merupakan tiket percuma saya daripada NUFFNANG..thank a lot nuff!!
 
mood: congrat to the winner

Sunday, March 27, 2011

Contest Mengejut!!

Waduh..tiba2 hari aku jadi sangat pemurah hati..hehe..aku nak buat contest ni..jom join beb..hehe..simple..

Mari kita tengok apa syarat2 nya:


Pertama sekali..buat entri bertajuk : CONTEST MENGEJUT!!

Kedua: Cuba teka tiket apa yang aku dapat

Tu je..simple kan..

Klue: Movie English, Kartun

Terbuka pada area Selangor saja..

Tutup: Besok malam pukul 8.00pm

Bukan aku tak nak offer dekat negeri lain..tapi tiket ni aku dapat area Selangor lor..sori ye kawan2..nanti kalau ada rezeki lain aku buat contest lagi ye..pemenang akan di pilih mengikut kepantasan dan ketepatan jawapan..

Mari tengok apa hadiahnya

2 tiket wayang

Date: 30 March 2011 (Wednesday)
Time: 9.30pm
Venue: Cathay Cineleisure, e@Curve

mood: pemurah


Opps..Aku Makan Tempe Tapi Tak Bermakna Aku Orang Jawa


Source: Google image

Kabare wak?? waras2..hehe..aku bukan Orang Jawa tau..tapi makanan favourite aku memang tempe..tak kiralah orang nak cakap apa pun..hari2 aku makan tempe kot..huhu..yang penting aku puas dapat makanan yang aku minat..haha..hari ni je..mak cik dekat kedai jual makanan..ingat aku orang Jawa..erk??

Makcik, saya orang Bugis lor..hehe..tapi favourite saya memang tempe..hehe..ni aku kena masa nak bayar makanan tadi lah..huhu..

Perbualan bermula:

Aku: Makcik nak bayar..

Makcik: Owh nak bayar ke?? Adik makan apa?

Aku: Saya makan tempe dengan ikan bilis..

Makcik: Aik?? sikit je lauk dik..

Aku: Aha makcik sikit je..sebab saya suka tempe..

Makcik: Ni mesti orang Jawa kan??

Aku: Tergelak kecil di situ..hehe tak lah makcik..sebab saya memang suka tempe..nice..

Aku suka tempe ni..tak tahu kenapa lah..bila makan rasa gian sangat..hehe..memang sedap mengunyah tempe..tak tipu woo..mari cuba!!

Fakta tentang tempe??

TEMPE dibuat daripada kacang soya yang membantu menghindar penyakit jantung dan kencing manis. Kandungan protein dan mineral yang tinggi dalam tempe membantu pertumbuhan serta memperbaiki sel badan yang rosak. Tanpa disedari kebanyakan khasiat yang diperlukan dalam badan dapat dibekalkan oleh makanan tradisional ini, malah kandungan karbohidratnya juga berfungsi sebagai sumber tenaga. Tempe dipercayai mengandungi Vitamin B12 dan bahan anti oksida yang sangat diperlukan oleh badan. 

Sumber: Sini..

mood: like tempe damn much..

Saturday, March 26, 2011

Tengok Apa Sudah Jadi??

Semalam..aku pergi lah lepak dengan member aku dekat Uptown S.alam..member aku ni dah lama sangat nak jumpa aku..hari2 ajak aku datang Ampang..haish..sibuk lah bro..nak buat macam mana..kalau boleh aku pun nak lepak dengan kau..tapi hari semalam menemukan kami..hoho..segalanya berjalan lancar..aku ingat member aku ni..datang berseorangan?? rupa2 nya berempat..Yang paling aku tak sangka ada blogger jugak tuh..

Tapi yang anehnya aku pandanglah yang blogger ni..terkedip2 jugak mata aku..aku mengambil 100% fokus..tilik punya tilik..lah dia pernah masuk contest aku lah..aduh malu sekejap aku dekat situ..siapa sangka pertemuan aku dengan member aku..menjadi satu perjumpaan dengan blogger jugak..haha..tapi yang kesiannya member aku takde blog..huhu..aku punya lah pancing suruh dia buat blog..hehe..

Itulah seperti orang cakap..dunia ni kecil je..mana tahu lepas ni aku terserempak dengan korang pulak kan..jangan segan2 ye nak tegur aku..macam mana aku di dalam blog..begitu lah aku di luar..


Mahu tahu aku jumpa siapa..--->sini

mood: lepaking

Earth Hour..Tak Semua Yang Sokong


Agak2 apa relevannya kerajaan mengadakan EARTH HOUR?? Bagi aku..aku sokong program yang dijalankan ni..tapi agak2 korang semua mereka di luar sana sokong ke?? Memang tak lah jawapannya..aku pernah masa EARTH HOUR ni aku jalan2 lah..saja tengok keadaan di luar sana..ada je yang buka lampu..aku bukan lah nak salah kan siapa2..tapi mereka yang menjalankan perniagaan..aku paham..bila mereka tutup segala jana kuasa..mereka akan rugi..

Yang aku musykilnya..mereka yang tidak menjalankan business buat tak tahu je..macam seolah-olah tiada apa yang berlaku..kalau tak nak tutup semua lampu pun..sekurang2 nya tutup lah satu dua lampukan..dapat lah kurangkan pemanasan global ni..renung2 kan lah..jangka hayat bumi bergantung kepada kita juga..bagaimana kita menjaganya..

mood: EARTH HOUR

Friday, March 25, 2011

Yaww!! Cik Epal Di Shoutmix Aku Sambil Bertanyakan Apakah Itu Cheat Code??


Waduh2 teruja aku di sini..Cik Epal tuh datang ke blog newbie macam aku ni..eh2 tolong sepak aku jap..nak riak pun ada..haha..tak boleh2 tuhan marah orang yang riak ni kan..so baik low profile je..cuma dalam hati still ada bangga lagi ni..hehe..


Okeh ini bukti pertama..Cik Epal datang ke blog aku..huwwaa..macam nak runtuh jantung ni..


Ini yang kedua..dia balas komen aku tuh..hehe..siapa lah yang tak suka kan..orang famous amous kot..huhu

Sebenarnya macam ni..dia ada buat entri pasal unique visitors dia mencapai 11 ribu lebih, so aku pun saja2 lah dengan nakal cakap..owhh main CHEAT CODE eh..hehe..then, tiba dia tanya aku balik..dia tanya ape CHEAT CODE tuh??

Ini jawapannya..CHEAT CODE ni biasa digunakan dalam game untuk memenangi perlawanan tersebut dengan cara mudah..senang cerita main cilok lah..hehe..

Ini hanya sekadar gurauan je..hehe..dalam blog mana lah ada CHEAT CODE ni kan..:P
Mahu lihat epal yang hidup..klik-----> sini

Kenapa Aku Rajin Update??


Ada orang tanya aku soalan..kenapa aku ni rajin sangat update?? banyak sangat ke idea aku ni??
Aku cuma boleh jawab..apa yang aku nampak..apa yang aku dengar..apa yang aku rasa..itulah idea..simple je kan..jadi  tak perlu lah korang menyusahkan diri tuk pikir entri bagai nak gila kan..idea ada di mana2 sahaja..tak kira tempat dan waktu..

Lagi pun masa terluang ni lah aku dapat update..yelah kalau dah busy nanti..silap2 keyboard pun tak jumpa kot..bukan apa..blog kita ada readers tersendiri..jadi mereka yang telah follow kita mesti mahukan update2 yang terbaru..tak kan lah nak tengok benda yang sama je kan..confirm mereka boring..jadi haruslah bijak mengurus masa..

Kepada mereka di luar sana..orang kata..kalau malas pun..update satu entri satu hari pun jadi ok..pastikan ada cita2 yang terbaru..baru orang suka..hehe..

mood: semangat berblogging

Aku Review Sambil Sedekah


Yezza..kali ni aku nak join satu segmen yang dianjurkan oleh Kyerull Fresco salah seorang sahabat aku masa gathering SAHABAT BLOGGER..aku harap kau terima penyertaan aku..hehe

Okeh..pandangan aku terhadap blog kau..

Tiada apa yang aku nak komen..

blog kau memang dah cukup baik..

Aku timbang blog kau tak berat pun..

Pandai bermain kata-kata puitis..

Perempuan baca pasti cair..hehe

Jangan marah haa..

Ada masa kita lepak bro..

Nak jugak macam aku..


mood: Rajin update

Promosi Blog Ni Memang Satu Trend Ke?

Sekarang ni memang ramai blogger2 duk promot sana, promot sini..ni memang trend ke?? atau cari publisti murahan..haa..jawapan aku senang je..bukan lah trend ataupun publisiti murahan..tapi ini merupakan amalan tolong menolong yang dilakukan seseorang blogger untuk menolong blogger2 baru ataupun lama bagi memperkenalkan kepada korang semua..promosi blog ni..aku buat jugak..yelah tolong kawan2 kan..tak kena keluar duit pun..free je..mana taknya..blog dekat Malaysia ni bukan sikit ok..beriban..beriban tau..

Cara2 nak promot blog ni memang banyak..antaranya:



  • Buat entri khas semata2 tuk blogger tersebut..
  • Buat satu cerita dan masukkan nama blogger tersebut..
  • Buat cerita lawak tapi masukkan jugak nama blogger
Macam2 caralah..tapi yang ini biasa orang buat..contoh2 blogger yang selalu guna cara di atas

-----> Ben Ashaari
-----> Ujang (selalu buat entri ##$#%)
-----> Niq Afnan
-----> Nazirul Hazwan

Haha..aku pun nak ikut Ben Ashaari jugak lah..tak nak backlink..semua dah berjaya dah dalam bidang blogger ni..(jadi jahat jap)..huhu

mood: baik hati

Thursday, March 24, 2011

Tidak!! Makanan Di Malaysia Mengandungi Radiasi??

Haa!! jangan terkejut..sila baca di bawah..:)


1. MOSTI mempergiatkan lagi usaha memantau secara aktif keadaan kemalangan nuklear di Jepun dan impak kepada negara kita melalui Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB), Agensi Nuklear Malaysia, Jabatan Meteorologi Malaysia dan Malawakil Vienna, Wisma Putra.

2. Pemantauan melalui Sistem Pemonitoran Radiologi Alam Sekitar (ERMS) di 6 lokasi seluruh Malaysia (Chuping, Ipoh, Sri Aman, Kuantan, Kudat dan Senai) diteruskan dan masih menunjukkan paras normal di mana data pada 10.00 pagi, 24 Mac 2011 adalah 0.029 hingga 0.172 mikro Sievert per jam. Paras ini masih merupakan bacaan normal untuk Malaysia. 

3. Berdasarkan maklumat terkini yang diperolehi daripada badan antarabangsa iaitu International Civil Aviation Organisation (ICAO) dan International Air Transport Association (IATA), situasi di Jepun pada ketika ini tidak memberikan kesan kesihatan kepada individu. Walau bagaimanapun, sebagai mengambil langkah berjaga-jaga dan meningkatkan keyakinan orang awam, Malaysia telah melakukan saringan ke atas penumpang-penumpang penerbangan dari Jepun di lapangan terbang antarabangsa utama. Saringan kedua (pemonitoran individu), hanya akan dilakukan jika terdapat bacaan yang melebihi kadar yang dibenarkan (0.5 mikro Sievert per jam). 

4. Pada masa yang sama, sistem Pemonitoran Portal (Radiation Portal Monitors – RPMs) yang sememangnya telahpun dipasang di KLIA sejak 2009, juga menunjukkan paras normal dan tiada sebarang pencemaran dikesan.

5. Namun demikian, mana-mana penumpang yang ingin mendapatkan khidmat pemonitoran cemaran radioaktif lebih lanjut bolehlah memohon kepada pegawai AELB yang sedang bertugas di KLIA dan LCCT.

6. Sehingga kini pemantauan telah dilakukan terhadap 40 penerbangan dari Jepun ke Malaysia ke atas penumpang-penumpang dan anak kapal. Tiada kadar dedahan melebihi paras normal dikesan sehingga hari ini.

7. Buat masa ini, AELB berpendapat orang awam tidak perlu melakukan pengesanan sinaran untuk mengesan pencemaran kerana situasi di Malaysia masih berada di tahap normal dan terkawal. Walau bagaimanapun, sekiranya orang awam ingin melakukan pemonitoran individu, ia boleh dilakukan secara percuma di Ibu Pejabat AELB, Batu 24, Jalan Dengkil, Selangor Darul Ehsan bermula 20 Mac 2011. Khidmat yang sama boleh juga diperolehi dari Agensi Nuklear Malaysia. Kemudahan perkhidmatan pengesanan sinaran ke atas individu ini bermula dari jam 8.00 pagi hingga 6.00 petang setiap hari.

8. Sehingga kini seramai 23 individu telah datang ke AELB dan Agensi Nuklear Malaysia untuk mendapatkan khidmat pemonitoran cemaran. Tiada kadar dedahan melebihi paras normal dikesan sehingga hari ini.

9. Dari segi keselamatan makanan, sebagai langkah berjaga-jaga, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengenakan Pemeriksaan Tahap 5 iaitu Tahan, Uji dan Lepas di bawah Food Safety Information System of Malaysia (FoSIM) terhadap produk makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, ikan dan hasilan ikan serta hasilan daging dan sebagainya yang diimport dari Jepun. Sampel makanan diambil di pintu masuk untuk analisis kandungan bahan radioaktif di Agensi Nuklear Malaysia. Sehingga kini, sebanyak 27 sampel telah dianalisis dan didapati kesemuanya mematuhi tahap kandungan bahan radioaktif yang dibenarkan. 

10. Pengguna tidak perlu khuatir dengan makanan yang dijual di pasaran dan yang diimport. KKM akan sentiasa memantau keselamatan produk makanan dari masa ke semasa termasuk produk makanan yang diimport dari negara Jepun.

11. MOSTI menasihatkan sekali lagi kepada semua rakyat Malaysia supaya tidak bimbang dan tidak mempercayai khabar-khabar angin dari sumber yang tidak berasas. 



Jangan khuatir..makanan yang diimport dari luar negara mengandungi bahan radioaktif yang dibenarkan..jangan salah faham ye..ini adalah salah satu cara kawalan yang dilakukan oleh MOSTI (Ministry of Science, Technology and Innovation)

Source: link

mood: santai

Chenta Haty Aliaa


Malam ni..

Bukan lah aku nak buat entri cinta..

Tetapi hanya sekadar promot blog..

Aku melakukan seperti mana yang blogger lain melakukan..

Tidak salah kan kita tolong-menolong..

Walaupun tidak dapat menolong secara realiti..

Dalam dunia maya pun boleh..

Sepertimana blog aku pernah dipromot oleh blogger2 lain..

Jadi aku harus membalasnya..

Ini lah caranya dengan menulis entri..

Suka atau pun tidak..

Terpulanglah kepada mereka di luar sana..

Mahu tahu siapa dia..---sini..

Mahu join bloglist aku..sini..

mood: baik2 saja..


Jurusan Untuk Pelajar Lepasan Spm


Lai2..kepada pelajar lepasan SPM..aku ingin ajak korang menyertai kos Diploma Kesihatan Persekitaran..tuh dia..aku promote kos aku..tapi untuk degree lain sikit..ni khas untuk pelajar lepasan SPM yang meminati aktiviti2 luar..memang syok weh..sebelum aku masuk kos ni pun..aku blur2 je..tapi bila dah masuk..aku rasa kos aku paling enjoy..dan banyak visit..cayalah..kalau korang nak rasai keseronokannya..boleh..boleh pilih kos ni di UiTM..

Gambar di atas aku ambil dari FB member aku..dia yang design logo di atas..cayalah..

Mari aku bawa korang tengok aktiviti2 aku..


Di Hutan Belum, Perak


Di Fakulti Sains Kesihatan


Di Pinang


Di Endau Rompin, Pahang

Sebelum ni pun ayah aku perkenalkan kos ni kepada aku..jadi aku berterima kasih sangat2 kepada dia..mula2 aku masuk kos ni memang blur..lama kelamaan aku jadi tertarik..enjoy and fun ok!! kepada mereka di luar sana silah..kedatangan anda di alu2 kan..

mood: senyum kambing



Wednesday, March 23, 2011

Kerana Lisa Surihani Aku Sanggup Bergaduh!!


Source: Google images

Dengan mood yang kurang baik..aku tetap jugak tulis entri aku..yelah..aku tak sampai hati tengok blog aku tanpa update..sedangkan orang lain kencang je update..aku harapkan semuanya kembali seperti sedia kala..please GOD..

Okeh sepatutnya entri ni dah siap semalam tapi aku ada hal pulak..demi membalas dendam kepada seorang
mamat poyo..apa2 pun..HEPI BESDAY TO LISA SURIHANI..walaupun lambat sehari..LISA tak marah aku pun..dia cakap dekat aku..ingat jugak u dekat i kan..hehe..kepada mamat poyo tu jangan perasan ok..haha..

Dia ingat dia boleh rampas LISA daripada aku..haha
kalau berani cuba lah..haha..aku bakor nanti..haha

mood: tidak keruan


Tarif Bil Elektrik Akan Naik?? Adakah Ini Gara-gara Bencana Alam Di Jepun??


Source: Google image

Makin hari aku rasakan dekat Malaysia ni semakin panas..alahai..hitam dah kulit aku..sampai family aku sendiri tak kenal..mereka ingatkan aku orang asli dah..haha..tapi apa boleh buat..bidang yang aku ambil ni..memang memerlukan aku berjemur di bawah cahaya matahari..ok pagi tadi masa dalam kuliah..tengah duk layan mata ni..mengantuk gila kot..kalau boleh nak lekat je mata dengan plaster..huhu..

Tiba2 lect aku cakap..mungkin lagi beberapa minggu bil elektrik akan naik..pergh aku mengeluh di situ..lepas tuh member aku pulak menyampuk..tak  lama lagi rumah saya pakai generator je..haha..gelak aku..bab2 mengarut ni..member2 aku memang laju je..makin lama taraf hidup dekat Malaysia semakin meningkat..bukan setakat bil je naik..barang2 kawalan turut naik..hmm..jadi lepas ni haruslah kita berjimat cermat ye..jangan boros..

Agak2 korang..ni semua kesan dari bencana dekat Jepun tuh ke?? kalau pikir balik..mungkin ada betulnya jugak..reda je lah kan..kalau nak bantah pun..kita ni siapa je pun..hanya rakyat jelata..mengikut kata pemerintah..jadi kata kuncinya " jimat "..itu saja..:)

mood: tak marah pun..cuma terkilan

Tuesday, March 22, 2011

Memang Sah Dengan Buat Contest Kita Boleh Popularkan Blog



Night readers..macam2 style pulak aku ni..hehe..ok petang tadi aku jalan2 lah dekat blog QASEHDALIA..dia cakap dengan CONTEST atau pun SEGMEN dapat mempopularkan blog..aku tak terfikir pulak sebelum ni kan..dengan CONTEST kita dapat memperkenalkan blog kita..tapi betullah cakap dia..feedback dari buat contest ni memang dapat impak yang besar tuh..cuba korang lihat pageviews aku selama aku berblogging..hanya untuk contest sahaja 33,347..pergh terkejut beruk jugak aku..hadiah aku takde lah sehebat mana pun..ciput je pun..huhu..tapi aku puas hati lah..ramai jugak yang masuk..

Dari situ lah orang mula kenali blog aku..blog je ok..aku tak pun..hehe..aku hanya insan sederhana..:) cewah low profile gitu..senang je nak buat contest ni..ada modal..boleh jalan dah..ni salah satu daripada tip2 ye..cepat pergi ambil pen dan buku..tulis..haha..gurau je..ini semua atas kemahuan masing2 ok..chill..

mood: mungkin nak buat nota untuk final..hehe

Alahai Rasa Malu Pulak Bila Orang Tak Kenal Tegur

Dalam kesibukan di fakulti..aku dengan member2 aku pun berjalan lah menuju terus ke cafe..atau nama lainya Pusat Satelit B..pegh agak canggih nama dia dekat situ..sekali dengar macam berada di angkasa lepas kot..huhu..masa ni time lunch la..perut aku dah lah lapa gila..menahan je..tengah syok2 stalker orang (haha mata jahat) tiba2 satu jeritan aku dengar " SYAFIQ ROSLI " mak aih..aku pun tersentak lah..siapa pulak panggil aku ni..potong stim je kan..rupa2 nya ada seorang perempuan ni..dia cakap aku member dia dekat FB..

Lantas aku dengan slumber membalasnya..eh siapa ni..tak kenal pun..huhu..memang tak pandai jaga hati langsung kan aku ni..haha..tapi apa boleh buat..itu je yang mampu aku berkata2..kemudian, perempuan tuh bagi tahu nama dia (Liza) bukan nama sebenarlah..hehe..dahi aku berkerut buat muka konpius lagi..tak ingatlah..lalu aku meneruskan perjalanan ke PSB..huhu..lepas tuh aku cuba ingat balik..siapa eh perempuan tuh..Owwh..baru ingat..hehe..mana lah nak cam..kat dalam FB lain..luar lain..hehe..jangan mara haa..

Mula2 ditegur aku agak malu lah..yelah aku ni siapalah sangat..seorang pelajar semester 6 belajar di UiTM Puncak Alam..bukan seorang artis..tetapi seorang blogger..hehe..itu saja..yang tak boleh tahan tuh..member aku boleh gelakkan aku..adeh..memang malu di situ..jadi bila ditegur orang yang tidak dikenali..lemparkan lah senyuman..buat2 macam kenal..hehe

mood: seorang pemalu dan pendiam

Monday, March 21, 2011

Ape Ni 1919?


Assalamualaikum..korang boleh simbah air dekat aku tak..macam mimpi pun ada kot..huhu..aku tak sangka pun..selama aku berblogging aku tak jangkakan follower aku boleh cecah sampai ke 1919..rupanya blog aku boleh diterima ramai..siapa sangka kan..asalnya sekadar mencuba..tapi sekarang aku serius untuk berblogging..boleh gitu..hehe..agak kaku aku jap bila tengok followers 1919..

Di sini aku bukan lah riak ataupun apa..sekadar kongsi apa yang telah aku lalui..dan juga memberi semangat kepada blogger2 baru untuk teruskan berblogging..usah berpatah balik bila dah meneruskan sesuatu..malah buatlah ia dengan bersungguh..tuh dia..aku bagi semangat..haha..

So, lepas ni aku akan teruskan perjuangan aku dalam berblogging..tapi hujung bulan 4 nanti aku terpaksa slow sikit sebab final exam is coming dude..huhu..doakan aku ye..

Sebelum tuh mari tengok sikit siapa orang ke 1919..sini

mood: cess Ujang dah potong aku..haha

It's All About My Life Begins


Sekali dengar tajuk..macam aku nak buat novel dah..huhu..tak layak lagi lah aku nak buat novel..penulisan pun ntah pape kan..huhu..i'm trying my best..haa tengok..dah rojak dah kat sini..haha..tapi apa adahal..aku menulis mengikut citarasa aku..tapi takde lah aku galakkan bahasa rojak ni..huhu..sikit2 boleh lah..jangan banyak2..marah para karyawan nanti..pergh sampi ke situ aku pikir..:P

Ini bukan lah aku nak ceritakan berkenaan hidup aku..tapi berkenaan SKULLYMASTA..huh agak style gak nama dia di situ..agak2 korang rasa laki ke perempuan..tengok warna mesti dah boleh agak kan..hehe..aku target..rahsia!!..hoho..nak tahu siapa..

Mari golek2 dekat sini..

mood: tidur awal kononnya nak pergi kelas awal besok..

Penggunaan Warna Striking Dalam Berpakaian

Apa yang aku dapat lihat sekarang ni..dunia fesyen di negara kita semakin lama semakin maju..lagi2 dengan adanya designer2 muda dengan idea yang segar..huhu..jadi tidak mustahil lah..fesyen negara kita akan setanding dengan negara2 luar..pergh awat skema ayat aku ni..haha macam bersyarah lak..

Aku bukan lah arif sangat tentang fashion tapi boleh lah sikit2 aku kongsikan apa yang aku tahu..kepada orang2 yang lebih power dalam knowledge fashion..kalau aku silap..bagitahu ye..:) so today we mention about striking colour in fashion..speaking lah pulop..udah2 aku cakap BM..baru orang senang paham..:)

Okeh warna striking pilihan aku:


Hijau Muda


Oren


Merah


Kuning


Kesemua warna ni kalau korang pakai..aku yakin..sebatu lagi orang dah nampak..hoho..penggunaan warna striking dalam berfesyen..tak salah pun..cuma kena pandai matching apa yang kita pakai..baik aksesori kecil atau kasut yang di pakai..selamat mencuba ye..aku paling suka warna merah..favourite colour kot..huhu..

mood: tengah pikir nak pakai baju apa untuk ke kuliah besok..