Saturday, December 18, 2010

MARI MENDERHAKA !












Assalamualaikum..hehe hari aku jadi devil sikit..CMG jangan mara eh..hehe..aku join segmen bro Ben Ashaari..okeh nak tau resipi sebenar klik sini..hehe kalau korang ikut resipi aku..tak tahu lah siapa nak makan..jeng-jeng..let's begin


 Sotong Paul Tawar Hati

BAHAN-BAHANNYA :-)

8 ekor sotong Paul dari Piala Dunia  
1 1/2 camca besar rempah beriani mix FM
1/2 biji red devil..macam MU lah pulak
1/2 biji green capsicum, didam
1/2 biji yellow pages
1 biji bawang besar, hutang buku 555
2 ulas bawang putih telur..
1 camca besar sos lada hitam..kalau boleh hitam legam
1 1/2 camca besar sos cili vietnam
Banyak garam, hati sotong paul dah tawar dah..:)
1/4 cawan air terjun
Hirisan daun bawang layu, sebagai hiasan ala-ala model
Bawang goreng tawar, sebagai hiasan ala-ala fotogenik

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. 8 sotong paul tergedik-gedik sambil dibersihkan untuk membuang dakwat pen yang penuh masa Piala Dunia..
  2. Panaskan minyak rambut dalam kuali bersama bawang tumis yang besar yang dihutang dalam buku 555 hingga wangi macam Desire Blue..masukkan sos lada hitam yang betul-betul hitam legam..cari betul-betul hitam tau..jangan tipu..hehe dan sos cili vietnam..asyik thai je kan..ubah selera sikit..hehe..dan haa..jangan lupa masukkan red devil/green capsicum yang didam/sera yellow pages..habis lah lepas ni tak ada dah buku telefon..
  3. Masuk sotong paul yang tergedik-gedik tadi dan gaul rata, tuang air terjun..wow..mandi pun sodap..hehe.. dan masak hingga kuah tawar..maklumlah england kalah tuh yang dia tawar..hehe..
  4. Opss..belum habis lagi tau..tambah banyak garam kasi masin itu sotong paul..hehe..dan hirisan bawang layu serta bawang goreng tawar..memang tawau ler kau sotong.." CAKAP ORANG MELAKA"..hee
Tuan/Puan dirumah selamat mencuba tau..tukar nama sikit la..SYAFIQ JEJAKA GEBU..hehe..mosti sodap..yummy!!

NEVER SAY NEVER..peace!!

27 comments:

micky eyqa said...

resepi yg bgus

Shahazrin said...

hehehe... ok la nie.. mesti best..

Syafiq Rosli said...

eyqa..haha..sj try msuk..

shahazrin..hehe yerp2

dyba gula-gula said...

haha...lawak seyh...
resepi y comel...

♥NuR SyAFiQah♥ said...

haha..boleh try msk ni :)
xjadi siap awk..hahaha

Syafiq Rosli said...

dyba..hehe resepi je ke comel..hehe

syafiqag..haha p la try..

Rafidah Bakri said...

hahah...

abis la
CMG tak boleh cari makan lepas ni
abis semua resepi dia kena ubah

Syafiq Rosli said...

rafidah..hehe tuh la..:)

nur said...

jom singgah baca resepiku pula
ALL IN ONE

Syafiq Rosli said...

nur..okeh..hehe

akubersamaCahya said...

geli rase nak makan paul.. hahahaha

Syafiq Rosli said...

ABC..hehe..best pe

Pendekar Berkuda said...

memang tergelak baca ni...hahaha...

Syafiq Rosli said...

pendekar..hoho..sj2 je

MAPPIAU said...

hohoho mantop resepi ko bro...puas gelak guling2 bace rezeki derhake nih hahahahaha..anyway good luck bro.
:)

Myra Ayreen said...

mengekek gelak ..
tang DESIRE BLUE tu best .. siak douh .. hahahah ..

Syafiq Rosli said...

mappiau..haha bese2 je la..:)

myra..hehe tuh best

Nuruasmat said...

very nice
good luck ye ^_^

Syafiq Rosli said...

nuruasmat..thank eh

Mat Gebu said...

Tutup blog lah guaa lepas nihh!!,.haha

Syafiq Rosli said...

CMG..haha jgn la ckp mcm tuh

Ainiaa♥ said...

hahahah , biaa la CMG tutup dapur. kita bukak dapur baru jom syafiq. hahah

Syafiq Rosli said...

ainia..haha xleh kcu pintu rezeki orang..hehe

Kalamhati said...

ahaha best!gud luck syafiq!

BajinganCinta said...

hahaha...
lawak...sotong tegedik2..

Lachata Love said...

kesian paul tue wei..he3..^^

cek chun said...

paul banyak adik beradik nampaknyer :P
gud luck yer