Sunday, December 5, 2010

Andai Aku

 
Nyatakan pengarah filem Malaysia dan luar negara yang anda minat
Pengarah Malaysia: Ahmad Idham
Pengarah Luar Negara: Michael Bay

Nyatakan filem Malaysia dan luar negara yang telah anda tonton berkali-kali
Malaysia: Adnan Sempit
Luar negara: Home Alone

Kenapa mereka menjadi pilihan anda
Aku sangat teruja dengan filem2 yang dihasilkan oleh mereka..Kalau sebut je nama Ahmad Idham sapa je tak kenal kan..pengarah yang terkenal dengan filem2 komedi dan seram..respect to him..For Michael Bay..i choose him because his animations so nice and never seen before this..u can see how complicated the to move the transformers and his film sound absolutely awesome!!haha ter "speaking" plak..

Jika anda seorang pengarah filem dan diberi budget yg besar untuk mengarahkan sebuah filem , filem yang bagaimanakah yang ingin anda bikin ..
Wow, kalau la aku diberikan peluang ni memang diibaratkan mimpi la..sape nak bagikan..sebagai director aku lebih suke kepada filem2 aksi serta diselitkan sedikit babak percintaan..dan tak nak cerita tuh meleretkan..aku akan buat filem yang penuh dengan konspirasi dan aksi2 yang tak membosankan..seperti yang kita tau, zaman sekarang korea film lebih menjadi perhatian..so, di kesempatan itu aku kena masukkan juga pelakon2 korea yang pandai berbahasa English so boleh la jugak diselitkan di dalam filem Melayu kan..kenapa tidak..:)

Ceritakan serba sedikit (sinopsisi )  filem anda itu ..
Okeh aku bagi sedikit sinopsis..cerita ni mengisah seorang lelaki yang bernama Syafiq(bukan nama sebenar) yang hanya bekerja sebagai tukang kebun..Dia merupakan seorang pemalu dan pendiam..Namun pada suatu hari apabila dia datang ke bandar, di dalam perjalanannya dia ternampak seorang gadis yang bertubuh comel, yang belum pernah dilihatnya sebelum ini..Syafiq amat tertarik dengan perwatakan yang ditonjolkan oleh gadis tersebut..Gadis yang bernama Afifah (bukan nama sebenar) telah menjadi pilihan hati Syafiq..Namun begitu pelbagai konspirasi telah timbul sepanjang perkenalan mereka..Syafiq telah dicemuh oleh keluarga Afifah, mereka menyatakan bahawa Syafiq dan Afifah bagai langit dan bumi..Malang terus menimpa Syafiq apabila ayahnya telah mati dibunuh oleh along disebabkan ayahnya kaki judi..Ini la yang terpaksa di tempuh oleh Syafiq..Pada suatu hari Syafiq telah diserang barah otak yang kritikal..apabila Afifah dapat mengetahuinya Afifah sangat sedih dengan kejadian tersebut..Akhirnya Syafiq telah pergi buat selama-lamanya..Akibat daripada itu Afifah menjadi tidak waras..Begitu la kisahnya..

Ok... siapakah yang bakal anda pilih untuk menjadi hero dan heroin serta penjahat dalam filem anda itu ..
Hero: Awal Ashaari ( adik beradik bor Ben Ashaari)..:)
Heroin: Nora Danish
Penjahat: Pelakon yang ade ciri2 la..hehe

Lokasi pengambaraan filem anda tersebut ...
Paris City of Love
Sasaran kutipan .. 
12 juta sempena nombor tarikh lahir
Apakah anda perlukan pelakon antarabangsa dalam filem anda itu ? Jika ya , siapa ?
Ya, perlu..Rain menjadi pilihan
Tajuk FILEM anda tu ..
Pahit Manis Percintaan
Pendapat anda , apakah filem negara kita semakin menunjukkan peningkatan atau sebaliknya ? Jelaskan tidak lebih 100 patah perkataan ..
Pendapat aku, filem Malaysia ada pasang surutnya..memang aku akui aku ade jugak yang member2 yang langsung tak tengok filem Melayu..Nak buat macam mana kan..tak kan nak paksa diorg tengokkan..Bagi aku aku support jugak filem Malaysia..Memang ade sesetengah filem yang ade peningkataannya dan ade jugak penurunan..Apa2 pun kita sebagai rakyat Malaysia perlu la jugak support kan..kalau bukan kita sapa lagi yang perlu menaikkan filem di persada antarabangsa..Aku harapkan filem Malaysia mampu membuat graphik setanding Michael Bay..kalau ade filem kat Malaysia macam tuh..sumpah aku tak tengok filem luar negara lagi..NEVER SAY NEVER..Peace!!

Kalau mau berimaginasi..rajin2 klik..)

45 comments:

Matika Love said...

mamat dh join...jom baca mamat punya pula..

nuR izyan said...

weewit..Rain!!
kompom pi tgk filem ni..
hehe :)

hudahazwani said...

salam..huda jalan2 terjah petang kat sini dari blog En Ben..huda follow blog yerr ^^,

cerita best jugk tu...huhu..ending memang sedih..good luck! ^^,


http://hudahazwani.blogspot.com/

mOoN said...

sedih...huhu...

terjah dari blog en.Ben...follow u..;)

Miss Layaleya said...

salam singgah..

wah, nk amik RAIN.. meletop ko dik..

hehehe.. keep it up!!

Hanim Mahali said...

memang baguslah berimiginasi gitu... tak mampu den nak buat... tahniah thaniah.... moga masuk top5

Anisa Hang Tuah said...

hehehe
adnan sempit
rock

Muslimah Optimis said...

salam dari MO.. jalan2 di blong encik ben nampak tag ni...pengarah filem penuh imaginasi tu..semoga menjadi kenyataan.. mana tau suatu hari nanti sevara tiba2 jadi penagrah filem lak kan.. tapi buatlah satu filem yang ada sentimenta value dan membawa kebaikan kepada penonton k...keep it up

Lady Shana Sweet said...

huhuhuh mantap la bro..
suke awal!!

misz nana said...

ending yang sedih..huhu..

but nice sinopsis ;)

luna qiszara said...

salam ziarah dr blog BA, ending tu sedih la..huhuk..

AdiaLuze said...

Laaa...heroin jadi giler ker? Ciannye...

PAsal Michael Bay tu akk stuju sgt :)

mR.sYaH said...

tragis betul..

m i m i said...

kesian kat afifah tu..,

Su'AidaH IsmaiL said...

l0l~siannye..

CaRr JaliL said...

soundtrack lagu dalam blog ni..
amacam?

CaRr JaliL said...

soundtrack lagu dalam blog ni..
amacam?

Cik Hasnah said...

Pengakhiran yang tragis..
sedih baca sinopsis tu.

Jom kongsi2 idea ngan saya di
http://asnachannel.blogspot.com/2010/12/segmen-ba-andai-aku.html
=)

Syafiq Rosli said...

matika love..yeah2 bgus2.

Syafiq Rosli said...

nur izyan..hehe thank ya

Syafiq Rosli said...

salam..huda..thank ya..sy da polo huda blik..

Syafiq Rosli said...

moon..huhu tiba2 nk wat cete sdih lak..:)

Syafiq Rosli said...

miss layaleya..hehe yerp..thank kak

Syafiq Rosli said...

hanim mahali..thank ya give me support..

Syafiq Rosli said...

anisa hang tuah..yeah2 klaka kn..

Syafiq Rosli said...

MO..thank 4 ur comment..i will take it..:)

Syafiq Rosli said...

lady shana..thank2..:)

Syafiq Rosli said...

misz nana..thank 4 da komen..

Syafiq Rosli said...

luna..nak wat cm ne kn..huhu

Syafiq Rosli said...

adialuze..huhu tuh la..yeah kak michael bay power kot..

Syafiq Rosli said...

mr syah..huhu tau xpe

Syafiq Rosli said...

mimi..tau xpe..cian kan

Syafiq Rosli said...

su'aidah..huhu gini la cetenye tau

Syafiq Rosli said...

carl jalil..knp dgn soundtrack..best ke..hoho

Syafiq Rosli said...

cik hasnah..huhu itu je yg terpikir tau..okeh i will

Kuronofu91 said...

Yeah!! memang perlu artis Korea...tp apsal Rain?? amik la Jejung ker?hahaha...Gi Kwang?? Kim Hyun Joong??haha

Syafiq Rosli said...

kurono..haha itu je aku tau

hasrul hassan said...

Salam ...
aiseh .. setakat ni saya belum lagi jumpa cerita yang BUKAN berkisar cinta .. Ben suruh buat citer cinta ke?

http://hasrulhassan.blogspot.com

Syafiq Rosli said...

salam..hasrul..ini je aku mampu..tuk berfantasi..huhu..tak jugak..terpulang

Matika Love said...

wahh2.mne boleh mamat kne tinggl ni....pilih laaa filem pertama malaysia yg akan membawa impak besar dalam industri filem malaysia..

Mar said...

rain best2

awatif said...

sinopsis best..
mcm khidupan sharian disekeliling kte...
gud luck!!

Muslimah Optimis said...

rajin betoi mr syafiq ni balas komen 1, 1.. kenapa tidak dirangkum semua sekali saja dalam 1 komen?? heheh...kan lebih senang...cadangan saja

Lulu caldina said...

laju jer eh masuk segmen..

keep it up..

Syafiq Rosli said...

matika love..mamat promote la filem ko..haha

mar..hehe minat rain ye..

MO..thank eh bg cdgn..btul jgk kn..hehe

Lulu..hehe yerp..thank ya