Sunday, December 5, 2010

Sup Ketam Penawar Denggi?

Salam..kali ni aku nak bagi tips tentang kesihatan pulak la..bleh gitu?..hehe..takpe2 benda2 yang baik tak elok disimpan sampai jadi perkasam..Ok2 aku straight forward je..aku penah terkena denggi semasa aku diploma..huish sakitnye hanya tuhan je yang tau..aku menginap selama 4 ari 3 malam..memang package la disitu..tak dinafikan teramat la bosan duduk wad ni..tapi aku bernasib bek ditemani nurse2 praktikal..so xde la bosan sgt..hehe..bayangkan darah aku diambil setiap 6 jam untuk diuji..serta 23 beg air telah dimasukkan ke dalam badan aku..terseksa sggh..tapi apa boleh buat da takdir aku..huhu

Namun, pada satu hari ada makcik sebelah katil aku ni..suami dye kena denggi jugak..dye cakap kat aku.." NAK KALAU NAK CEPAT BAIK MINUM SUP KETAM NI"..aku pun terpikir mungkin betol jugak cakap makcik ni..dya pun bagi sikit sup ketam dya kat aku..huhu..agak segan jugak la di situ..da la dya ade anak dara..hehe..ke situ plak aku kan..tuk pengetahuan korang sup ketam dapat meningkatkan tekanan darah yang rendah..so just try it..NEVER SAY NEVER..peace!!

13 comments:

nohfee said...

oh. what if ketam je? x de sup??
errr. sup ke atau ketam yang bagi khasiat tu? hehe. *konfius2*

mie said...

ye ke!!!
malas nak kupas ketam la..
ehheee

Sepi tanpa mimpi said...

bukan semua ketam la kan.
ada jenis ketam dia. tak ingat pula nama ketam tu.
tapi tu semua belum dapat disahihkan lagi dengan fakta perubatan.
*tunjuk dua jari, aman

Syafiq Rosli said...

nohfee..sup la wak..hehe

Syafiq Rosli said...

mie..yerp..aku da try..:)

Syafiq Rosli said...

sepi tanpa mimpi..tuh xtau la aku..so far berkesan jgk la..:)

Amy Syaquena said...

As'salam..

ow ye ke , baru tahu nie..

♥ manje ♥ said...

salam ziarah

bole cuba ni... (^_^)
ada mslh tekanan drh
rendah gak ni...

Halia Kentang @ Annpaan said...

thx 4 this info:)
sdap ke sup ketam tue??
klu mkn ketam je, mmg sdp.
hehehe

daya | yuya said...

yess yess , sy pn pnh kne denggi dlu , and same situation with u , busan teramat kat wad tuu , wad denggi sgt busan , ehe .

btw , sup ketam sedap kan kan , ta kne denggi pon bole mkn , as u said , meningkatkan tekanan darah yg rendah , sangat tepattt .

*okay 5 star wars for you entry ! :)

einaz shah rizal thomas said...

wh yerekr ???

Syafiq Rosli said...

amy..hehe xpe2 share2 info ya sis..:)

Syafiq Rosli said...

manje..yeah..just try it..berkesan jgk..:)

haliakentang..sedap lor..hgga mnjilat jari..hehe

daya..hehe tau xpe..thank ya..

einaz..yerp..just try it..:)