Wednesday, December 29, 2010

Susah Juga Kalau Jadi Terlebih " Friendly "

Assalamualaikum..akhirnya sampai jugak aku di Melaka..lama dah rasanya tak terjah ke sana sini..aku cuma dapat update entri je..aku harap semua blogger sihat - sihat belaka ya..mood aku ni tengah layan bola..khusyuk beb..macam aku pulak atas padang..haha..berbalik mengenai isu " friendly "..aku memang tidak menafikan..sesetengah orang mempunyai sikap yang terlalu peramah..memang tak salah kalau kita terlalu peramah..tapi cuba kita fikir persepsi di kalangan orang lain..

Kadang-kadang sikap terlalu peramah membawa padah..contohnya, kita ni berborak dengan seorang awek ataupun teman lelaki orang..tiba-tiba pasangan mereka ternampak perbualan kita yang penuh mesra..haa..mahu tak naik angin pasangan mereka..ye tak??itulah kalau tak tegur nanti orang cakap sombong lah..ini lah..itu lah..naik panas telinga kalau dengarkan..

Ish..tak habis-habis lagi pasal " friendly " ni..lagi satu situasi yang aku kongsikan..ok contohnya kalau kita terlalu peramah..confirm-confirm orang ingat kita ni playboy atau playgirl kan..macam mana lah kita nak tutup mulut orang kan..memang tak dapek lah weh..hoho..buatlah macam mana pun..sama je..tak akan berubah..Jadi, haruslah kita jadi " friendly " secara sederhanakan..kalau tak nak tegur pun..senyum pun da ok..kira satu sedekah kita dah buat..:)

Ini hanya sekadar perkongsian..tidak melibatkan mana-mana pihak

NEVER SAY NEVER..peace!!

18 comments:

y-A-n-A said...

taw xpe.. pernah kena macam tu tapi buat tak tahu jek.. :))

Syafiq Rosli said...

yana..tuh la..kita tak salah pn kn..:)

Mohd Fitri said...

betul-betul, kalau peramah sangat dengan yang berlawanan jantina kadang-kadang disalah anggap suka pula. haha

Syafiq Rosli said...

fitri..haha tau xpe..so beware

Cikin said...

peramah susa , penyombong pon susa . memang tak boleh nak puas kan hati semua org . yg pntg kita tau apa yg kita buat . PEACE !

Aflina Affandi said...

mood bola ni , but comment jugak . haha , yahh agree with that statement

Syafiq Rosli said...

cikin..yep2..so kita buat apa yg hati kita senangkan..

Aflina..hehe..tuh lah ni sempat time rest tad..hehe

boyoteen said...

x salah la jadi freindly... bagus untuk silaturahim... jgn terlebih freindly sudah... takut org ingat amik kesempatan atau diambil kesempatan...

teh O mocha curry said...

totally betul!!!!mmbr ak slalu dianggap playboy...ak x..haha

teh O mocha curry said...

totally betul!!!!mmbr ak slalu dianggap playboy...ak x..haha

Azi Huhu said...

Itu lah yang selalu terjadi pada saya. Takpe, friendly tu bagus sebenarnya, sebab baru happening.

lynn angel said...

hmm..sy xsuka boy sy terlalu friendly dgn girl lain.. *kalau ada boy la..haha..*

reason: nnt girl lain terpikat kt dia.. :(

Fxysche Nas said...

yg penting senyum..lebih2 ag kt org tua..mne taw tu bkl mentua kte..keh2

Syafiq Rosli said...

boyoteen..tuh la..so kita kna besederhana je kan

teh o mocha..haha sian member ko..

azi..yeah bgus2..me too la

lynn..huhu tuh la..klu mcm tuh nasihat je jgn terlalu sgt..just sedang2 je leh..:)

Syafiq Rosli said...

fxyche nas..haha itu dah lain je maksudnya

Jo Qusary said...

Aaahhh... itu corak pemikiran yg kolot. Takde salah nak jadi friendly kalo takde niat lain di sebalik tu... kalo ko pegi ke luar negara org2 dia friendly tak kira ko siapa... kt Malaysia ni harap senyuman hipokrit je, pastu lari bila org mintak tolong.

Syafiq Rosli said...

jo..tuh la..cm ne la nk ubah pemikiran manusia ni..hadoi ai

ekmal said...

ramai la ada exprience camni..tp slalunya lelaki peramah setia kot..mcm aku (bukan nk angkat bakul sendiri)hahaha