Wednesday, December 8, 2010

Jogging Membahayakan Kesihatan?

Source: Yahoo image

Salam..kita tahu jogging merupakan salah satu aktivti kesihatan yang paling mudah..Rata2 rakyat Malaysia gemar melakukannya..Sama jugak seperti aku, jogging merupakan aktivti aku di hujung minggu..aku akan meluangkan masa lebih kurang sejam untuk melakukan aktiviti tersebut..

Namun, malangya ada jugak kurang enak berkenaan dengan jogging ni..Kawan aku merupakan pelajar physiotherapy..dia pernah bagitau aku, jogging ni tak elok untuk jangka masa panjang..jadi tanpa berlengah aku terus search kat YAHOO berkenaan dengan kesan buruk terhadap jogging..jawapannya ya memang ada..

Dengan berjogging untuk jangka masa yang panjang, maka kesan2 yang akan berlaku ke atas kita seperti kecedaraan buku lali dan kaki dan juga ke atas lutut..kadang2 penggunaan kasut jogging yang tidak bersesuaian antara salah satu penyebabnya..

Cara-cara untuk mengatasinya
  • Menggunakan kasut jogging yang bersesuaian


Source: Yahoo image

  • Melakukan senaman ringan lebih kurang 3 ke 4 minit bagi meregang2 kan otot badan

  • Melakukan jogging 2 kali seminggu sudah memadai
NEVER SAY NEVER..peace!!

18 comments:

d_LA said...

huhu..mmg sukan ni byk risiko sbnarnya tp dla suke gak joging ni..tq bg info ni syafiq :)

y@n@ M!B said...

oo yeah? erm kita men beskal je lah..hehe~

Syafiq Rosli said...

dla..yerp2..mmg byk..u r welcome..bnda2 bek perlu d share kn..:)

yana..hihik..yeah kayuh beskal lg sng kn..

CGG said...

rajin bersukan..
mesti body fit kan

Syafiq Rosli said...

CGG..huhu xde la fit sgt..boleh2 la..:)

Rockstar Chan said...

hehehe..sukan saya ialah nail tangga dr tgkt 2 - 10 ..sampai kurus..aw..hahahaha.. tkde masa tuk jog

Syafiq Rosli said...

rockstar chan..hehe nek tgga pn da merupakan satu senaman..

Lulu caldina said...

Syafiq, jom ikut contest..

http://lulu-pages.blogspot.com/2010/12/abcs-1st-contest.html

Amy Syaquena said...

As'salam...

ow ye ke tapi amy memang x pernah buat pun sebab doktor melarang sekeras2nya...faktor kesihatan hu3...

Qamarul said...

fuhh aku ingat efect teruk sgt.. rupenyer effect standart mcm sukan2 or aktiviti lain..

huhu aku sangat enjoy slow jog sambil dengar lagu2 lentok n jiwang ha3.. rase tenang je nak jogging tue..

Sepi tanpa mimpi said...

banyak sebenarnya kesan buruk kalau joging tak kena pada cara. tapi sebenarnya semua sukan macam ni.
yang penting kena regangkan badan dulu la..
dulu aku ada baca, joging pun kena ada cara larian yang betul. kalau salah cara larian pun boleh datangkan kesan buruk.

ANATI SOKI said...

joging is the best for fittness!! :)

Ain Zulaikha said...

hahaha da lama atak jogging ni.. mmg byk penyakitla datang ni.. huhu

tak sangka benda elok kena elokkan lagi takut jadi tak elok.. ada faham ka? hahha

mekdonel said...

Nice Post!!
Btw,this is one of the truly great blog :
www.fdausamad.blogspot.com
Just baca 4-5 entry, sure jadi ketagih..
Im not kidding dude!!!

♥e'in♥ said...

eh yeke?? bau tau nie..

Syafiq Rosli said...

lulu...hehe oke nt i join

amy..sis okeh la tuh ikt nasihat doktor ye..:)

qamarul..hoho xde la smpi teruk sgt tp ni efek tuk long term la..

sepi tnpa mimpi..yerp mmg kta kna tau jog dgn cara yg btol..

anati..yeah..tp kna cara yg betul tau

ain zalikha..hehe agak berbelit skit d ctu..:P

mekdonel..okeh thank ya..i will visit later

ein..yerp2 xpe2 amik la info ni..:)

Muslimah Optimis said...

syafiq rosli sudah membalas komen semua peminatnya dengan satu kali komen saja... hehehe

jarang jogging tapi selalu jalan kaki... kitorang selalu gi tasik varsiti UM (track jogging) tapi kitorang jalan2 je menikmati keindahan alam..hehe

Syafiq Rosli said...

MO..ni suma atas tunjuk MO la..thank eh..jalan2 pun da baik tuk kesihtan tau..