Thursday, May 19, 2011

Kenapa Perlu Paksa Orang Follow

Source: Google

Blogger..Blogger..Blogger..sebab apa aku seru tiga kali??tak tahu kan..sebabnya kita memang blogger kan..hehe..pertambahan blogger kini kian rancak di negara kita..aku bukan lah nak bagi ceramah atau pun apa..kita sesama blogger perlu saling ingat mengingati..

Benda ni memang dah lama dah..kalau nak dibangkitkan balik..memang bosan nak mendengarnya..tapi tuh lah..aku perasan sangat kebanyakkan blogger2 baru..terpangaruh untuk mendapatkan followers yang ramai..alahai kawan..kalau nak diikutkan macam aku ni pun..aku tak pernah buat macam tuh..aku punya tips senang je..rajinkan blogwalking dan komen entri mereka..kan mudah je..lagi satu jangan lah komen nice entry je..bagilah pendapat sikit ke??supaya blogger tersebut tertarik dengan cara kita komen..

Sah2 dia akan masuk balik blog kita..tak tipu punya cuba lah buat..korang nampak je followers aku beriban kan..huhu..nak sampai ke tahap tuh..bukan senang..kekuatan mental perlu ada..yela sekarang ni macam2 boleh berlaku..duk condem sana duk condem sini..haa confirm2 kalau mereka yang memiliki ketahanan mental yang lemah..pasti rasa nak quit je dari berblogging..

Kita dalam dunia blogging ni..tak perlu paksaan..sedangkan Islam pun tiada paksaan kan..takdenye dia nak paksa kaum lain untuk memeluk Islam..jadi sama jugak seperti blogging..kalau kita dah follow sesuatu blog..tak perlu lah nak mentionkan.." saya dah follow blog awak, follow lah blog saya balik "..lah kenapa perlu macam tuh..jadi kira tak ikhlas lah follow blog aku ni..macam2 lah..bukan setakat dekat blog aku je..ramai je lagi yang kenakan..

Ok blogger2 sekelian betul kan niat anda balik..biasa kalau baru2 buat pasti yang kita kejarkan adalah trafik dan followers semata-mata..tapi blog ni adalah tempat perkongsian kita dengan orang lain..ingatlah..kalau nak tip2 lebih banyak boleh jenguk IZAMIR RIDZWAN..

mood: bukan retis

49 comments:

Belog MTT said...

Yeayyyy ! setuju 1868 ratos ribu peratos.. Hehe :)

KAMIHIDUP said...

nasihat dari pakar. :)

Nebengz... said...

wau~ retis! hahaha

zikeryhassan said...

aku lagi suka follower sikit. sbb kalau banyak2 pon belom tentu baca dan komen. aku lg suka orang bagi komen dekat blog aku ;)

Mohd Nor Quiyyum said...

da lame ak x jenguk blog ni... ak tertarik ngan tajuk tu.. btul2... x perlu pakse.. name follow mean ikut.. mane leh pakse org nk ikut kite kn..

Mohd Nor Quiyyum said...

da lame ak x jenguk blog ni... ak tertarik ngan tajuk tu.. btul2... x perlu pakse.. name follow mean ikut.. mane leh pakse org nk ikut kite kn..

fatin fuentebella said...

bkn retis juga :')

NURUL NATASYA AMIR said...

Yea agree.Watpe follower beribu raban tapi bila post new entry xde yg interested or xde yg komen.Wahaha gila kentang! Okbaii :P

.fariza. said...

betul tu.
kadang2 bila da yg tulis mcm tu, rasa malas nk jenguk blog tu.

Solihin Zubir said...

blog skrg dh jd mcm facebook plak..
kalau facebook, main add je sapa wlau x knal sbb nk bg nmpk popular. facebook takpela sbb xpyh suruh org add kita balik sbb juz approve je..

pastu nak tag2 la bagai.. heheh.. adesss...

cIk IRa said...

teringat mase mula-mula dulu..."follow u,follow me back"
kerana nak carik follower...tp skunk dh tak kesah...sape yg minat,follow la.. :)

nazirah said...

stuju 210% !!! :)

~CiK TiNieY~ said...

dulu mula2 buat blog, isu macam ni takde la panas sangat...nak diikutkan,blog dulu2 rasanya isinya lagi best...sbb tu dulu saya rajin follow blog org...mmg best!hehe...

sekarang payah sangat nak cari blog yg punya isi bagus...termasuklah blog sy yg ntah pape...haha...stkt nak puaskan hati diri sendiri boleh la...cuma persepsi setiap org adalah berbeza2...terpulang pd individu masing2 utk menilai...betul x?

:)

amal_fc1303 said...

biasa la tu blogger bru nk blaja xtau apa2.. ehheehhe

Syed Hilmi Syed Yahya said...

" saya dah follow blog awak, follow lah blog saya balik "

dh ramai yg guna ayat ni bila follow,aku rase mcm nk remove je shoutbox aku 2...kalau ikhlas,x yh guna ayat 2..,betul tak..?? mcm aku,aku suka org tingalkn jejak di ruang komen dari shoutbox coz ini kerana dia memang betul2 ikuti perkembangan blog kita..

Faiz Tapit said...

yeahhh... aku pun dah muak la camtu...
grrrr

YanaMIB said...

plg x thn org komen entry kita, tp komen xde kena mengena dgn entry langsung..nk tau apa dia komen?>> "sy dh follow...tlg follow blog sy balik..tq"

wahh gitu..nsb baek ai xreti nk sentap2..muahaha *wakluu* so kita x msk pn blog dia..aci tak?? =P

miss.Addin said...

based on ayat "kekuatan mental" . memang susah ek dalam dunia blog ni ?

forever love said...

betul.. buat apa nk kejar follower kalau penulisan pun tah pape... org sekarang dah pandai menilai... haha

Ujang9897 said...

dah takda kot org buat mcm tu..kecuali baru..

tapi aku tak kisah..hee..

nida husna said...

agreed with you. bila dah ada org tulis follow me back kat shoutmix tu rasa macam taknak follow balik pon ada. ni kes paksaan. :)

cucu umie said...

biaselah bro.. kadang baru nak meningkat naik memang mcm tu..mereka rase followers ramai best tapi entry mereka xad comement juga..btw, bg ayie, kalo nak follow boleh shje tapi rajin lh dtng blik blog orang yg kita follow dan bce entry mereka dan comment kalau rase nak sampaikan pendapat tak pon jadi jer silent reader..bg ayie lh..

Izamir Ridzwan said...

kih3... thanks for the backlink syafiq..

percaya atau tidak yang follower sebanyak 3609 drpd 3709 yg berada di blog IR itu adalah follower yang follow blog IR tanpa IR suruh..

that mean diorang dtg blog IR dan follow.. kemudian baru IR pergi follow diorang balik.. Bukannya IR follow diorang dulu, baru diorang follow IR..

kenpa 3609 drpd 3709.. Sbnya pada mula2 IR blogging, IR guna konsep ni la, i follow u, u follow me sebanyak 100 org/blog.. selepas IR dpt 100 follow, IR biarkan org follow IR dgn sendirinya sb IR nak tau berapa org yg suka blog IR..

Itulah rahsia kita blogging sebenarnya.. kepuasan

Finaz Jaafar said...

i dulu mengharap jugak org follow i tapi lame2 lantaklah sebab tak sume follower tu akan baca post kte kan kan kan

Shuu Hrdn said...

rimas kn org asyik suruh follow

MiSz fiFiEyQa said...

Stuju sgt..dulu masa mule2 pun t'pk bnda yg sama...tapi bile da baca entri2 dpd blogger2 lain psl isu ni,saya pun pk balik..x gune kan kalau f0lower ramai tapi xde sorang pun yg k0men... >.<

farra said...

btol tuu..setuju gilerlaa..even FY senirik yg da lama dlm dunia blog since 2009,follower x ramai pon..mls nak ektif sgt..skng je baru nak ektif smula:P
tp FY xdela gian nak follower ramai..sgn kot nak ajak blogger lain dtg follow blog FY..its depend on BW laa..skli agi,FY setuju!!!yeay!!:D

bayi beriman said...

sebenarnye blog ni sampingan je. kalau ade rezeki ade. kalau tkde rileks lahh.yg penting ikhlas berkarya. kan awkk kann ? hihi ;p

Siti Safiyyah said...

diaorang patut contohi SR.. respek ngan SR.. dulu asal pegi mane2 je nampak muke SR kat button follower tu.. ngeh3

KODOKECIK™ said...

ehmm...biasa ah bila dah gila berblog...kdg2 timbul isu 'jeles' sebab blog tu ramai gila followers.so tepuk dada tya iman.xsemestinya kita xfollow org tu xbemakna kita xikut apa yg dia buat..ye dak?..follow jela..leh tmbh member..dan jgn harapkan balasan..kdg2 kita asyik menerima..smpi lupa nk memberi.... =)

nuruashia ♥ said...

sokong tu SR...main pakse ingt sonang kee nak follow org huhuh...

Hanim Mahali said...

nak berjaya semuanya memerlukan usaha... kena rajin...

Affan said...

hehehe.
aku pun kurang gemar org yg komen "nice entry" camtu, sebabnya nanti aku taktau nak reply apa.
kalau sorang takpe lagi, cuba kalau sampai 5 org, pening nak pikir ayat apa nak reply (bercakap berdasarkan pengalaman)

Diya Edhayaa said...

btol2.. suke ati la nk foloe ke x.. huhu..
blogger skang bagaikan cendawan tmbuh lpas hujan..

Amalina Jo said...

setuju sangat dengan entry ni ! -_______________-

APi said...

kira mental aku lemah la ni eh..
oke fine..
grr

myra faez said...

hahahha terasa eden..ahhaha nak jelez tgok follower ramai2...nak jugak2..xpe kene rajin blogwalking n cmmnt eh!! ahhax!! tenkiu..=D

Badrul said...

seronok dengar tips ni.
xtrpkir lak.
mmg btul.
ketidakikhlasan tu xde bab2 follow2 ni.

BRO_MONDAY said...

syafiQ : salam geng...ai setuju dengan lontaran pendapat yu ni, betul...kebanyakan dari kita mengamalkan "teknik" - "ai dah folo yu, yu plis folo ai balik"...
adehhh~

apa pun, ai selalunya tengok kat komen entry ai, ada yam komen, ai akan terus ke blog pengkomen tersebut dan mula kan persahabatan macam biasa...terpulang lah lepas tu, best ke x best ai tetap akan round baca² dan komen...tu pun kalo x sibuk...('',)

CIK FERRA AWW said...

HEHHE BESE LAH TUH. RMI STUDENT YG WAT BLOG. KALAU DAH STUDENT, OF COZ PERLUKAN BYAK DUIT KAN NAK SURVIVE. SO DGN BLOGGING LAH DY LEH KUMPUL DUIT. JUST SUPPORT EACH OTHER *BUNYIK CM EMO LAKSS ;P

jeely jelly said...

betul tu ! sokong sangat2.. saye banyak kali kene.. kang x follow balik kate kite sombong plak... huhu.. x tau nak wat cmne...

ain dzaya said...

sokong, stuju sangattt!!! ta eklas tu namanya, kalu folower je byk tp output yg ada kureng, sia2 aja......byk blog yg cmnie...
baru je nak buat entri psal nie, alih2 SR da buat dah...hehe..
redhooo je la....

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

bilangan follower xmelambang kualiti sesuatu blog.. tapi bak kata ujang.. dalam banyak2 follower tu mestu ada yang menjadi peminat tegar kita kn :)

man yusoef said...

benda mcm ni dah lali SR...benda biasa...nak tegur pon org tetap buat gak...

Rozuan Ismail said...

bukan nak kata apa.geram sangat.ada beberapa blogger baru pergi shoutbox wan,cakap diorang dah follow blog wan.wan pergilah blog diorang dan wan follow diorang tanda support.tapi hakikatnya diorang tipu,diorang tak follow pon blog wan. cuma strategi diorang untuk tarik follower ramai.daa.dapat blogger cam tuh,memang nak skeeh je.grr.

Nay said...

betul tu .. paling benci kalau macam tu .. elok nya komen ngan ikhlas , bukan paksa memaksa

Amy Syaquena said...

setuju dengan awak amy pun x suka kalau jenis paksa2.. sebab amy sendiri x pernah paksa orang..

vanetian said...

as salam..

<--- tak kisah langsung pasal follow meng-follow ni. iklan duit dalam blog? jauh sekali.

pendapat kawe ler..bergantung kepada berapa entri yang blogger tu sumbat dalam main page kalau visitor datang dari shoutbox.

lagi satu, fungsi label or recent post yang jelas lagi nampak. baru ada peluang 50/50 blogger tu nak komen ke tak. contoh terburuk, blog kawe. haha. label pun tada letak. recent post? jauh sekali.

rata2 yang datang singgah pun, dari widget apesal.so, tak ramai yang klik kat tab HOME untuk baca entri terbaru.

haha..tada masa sangat nak re-design blog semula. sibuk dengan urusan kerja

bab follow,blogger yang baru berkecimpung, mana ler tau apa kan..kita yang dah sedia faham asam garam ni ler kena tegur mereka. huhu..

▂ ▃ ▅ ▆ 70%
─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀─
──██─────██───██▄█▀───██▄█───
──██─────██───██▀█▄───██▀█───
─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄

baru buat etnri masa nak maghrib tadi

ziarah baca kalau sudi =)

terjemahan mata dan minda kanak-kanak vs. orang dewasa [tazkirah].

terima kasih =)

sab said...

haha..sy nak komen jugak..
nice entri! wee~