Friday, May 13, 2011

Mengapa Perlu Hosting Dan Domain

Adeh pagi2 dah kena bangun ni..huhu..maklum lah cuti ni..aku buat amal sikit lah..tolong family apa yang patut kan..nampak rajin kan aku di situ..hehe..ramai yang cakap dekat aku..tak nak tukar hosting dan domain ke..tapi semalam aku ada terperasan Darkbatman cakap..kalau nak tukar hosting dan domain..blog kita perlu mesra SEO terlebih dahulu..jadi bila dah erat dengan google..boleh lah bertukar tangan ke hosting dan domain..

Dekat sini aku cuma berkongsi kepada mereka yang belum tahu..mengapa perlu tukar hosting dan domain??

  1. Blog menjadi lebih bebas
  2. Blog menjadi lebih professional
  3. Lebih mesra SEO
  4. Menjaga ranking ALEXA
  5. Mempunyai nama domain sendiri
sumber: sini

Ini apa yang sekadar aku tahu lah..banyak lagi yang aku kena belajar dalam dunia blog..kalau korang ada input2 yang nak di kongsi..jangan kedekut ye..tak baik tau..hehe..sharing is caring..mungkinkah www.syafiqrosli.com akan keluar..bak kata Izamir Ridzwan..nama domain biar senang orang ingat..selamat berhosting..eh silap..berblogging..hehe

mood: nak hosting ke tak nak ni??

12 comments:

forever love said...

ada duit lebih... beli la...

darxniq said...

hahahha..cantik name domain ko..tp kan bro...siyes aku cakap..baik pakai domain dulu...sbb domain ini boleh digunakan di blog atau di wp..so rank kita dah tggi..dan google pon pandang kita..

rank blog ko nih dah 500K in world...bukan senang beb nk naik cam tuh..

SyazwanSarawak said...

salam SR.
baik amik je hosting tu. lagi bagus :)

Izzuddin Fauzi said...

huh. Bab domain nie sensetif tau. Sbb kne bay0!

Dim Benihana said...

aku pun mcm minat nk tukar, kt mana nk cari info??

izwanyusof said...

syafiq,nak tukar ke self hosting ke?..aku ada elaborate pasal domain n hosting kat entri http://www.izwanyusof.com/blog/apakah-itu-domain-hosting/


kalau dah ada domain sendiri dalam beberapa bulan memg akan mesra SEO sbb domain dah lama..try la hosting sendiri..mula2 pening sket,cam aku gak..lama2 ok r.. :D

BRO_MONDAY said...

ai pun berminat jugak ni geng!!! koh koh koh

ainakhani said...

up to you (:

Dekcik said...

wah pas nie ade blog baru lah nie..

klu sudi singgah..

http://sweetchoc91.blogspot.com/2011/05/awas-simbah-asid.html

Myvitrd said...

kalau ada modal.. berhosting lagi selamat.. so dapat mengelakkan macam semalam blog down sepanjang hari

Admiral Hafiz said...

domain sgt penting...
seyes aku ckp
better tukar cpt domain tu...

jgn smpi www.syafiqrosli.com ada org amek sudahla
kang menyesal x sudah
haha

Entry Terkini:
Tonton Wayang Secara PERCUMA Sempena Pembukaan GSC di Jusco AEON Melaka

ain dzaya said...

tengs for 4 info..=)