Thursday, May 12, 2011

7.5 juta Kanak-kanak Menggunakan Facebook

Menurut kajian bertajuk State of the Net oleh Laporan Konsumer..lebih 5 juta pengguna Facebook merupakan golongan berumur 10 tahun dan ke bawah..Disebabkan golongan itu melayari Facebook kebanyakkan masa tanpa pengawasan ibu bapa..mereka sering terdedah kepada ancaman seperti Malware, penipu siber dan pemangsa seksual..

Sumber: Utusan Malaysia

Aku cuma ambil sedikit petikan daripada Utusan Malaysia..pada pendapat aku peranan ibu bapa amat penting dalam mengendalikan anak2 mereka..tanpa pengawalan yang kurang memberangsangkan..anak-anak pasti terdedah kepada jenayah siber..pada zaman sekarang kanak-kanak lebih pintar tentang IT..minda mereka lebih terbuka dan cepat belajar..

Jadi, seperti mana yang kita tahu..di internet berbagai2 laman web yang terdapat di sana..seharusnya ibu bapa perlu mengawal tindak tanduk anaknya..yang masih kecil..supaya tidak menyesal di hari kelak..sebab apa aku katakan peranan ibu bapa penting..kerana mereka adalah yang paling rapat dengan anak2 nya..memang ada alternatif yang lain..tapi itulah cara yang terbaik..

mood: cuti

13 comments:

::NelyLeyana:: said...

bahaya gak kanak2 gune facebook..

muhammad iqbal hakimi bin tahir said...

tak kira lagi brapa yang inrelationshp..haha

diana amin said...

btol2.. adek sdaro den umo bawu tigo taun pon dah ado FB.aishhh pandai ko mnaip tu dik?

Rozuan Ismail said...

7.5 juta?ramai gila.huhu.tak sangka budak sekarang ni advanced.

Dekcik said...

nie semua terpengaruh kwn2 n family lah nie..

klu free jwp soalan nie..

http://sweetchoc91.blogspot.com/2011/05/ehtu-henset-saya-ok.html

Ndeyla :) said...

kalau dulu, jangan kata facebook, internet pun belum tentu tau guna. dah lah nak connect susah, sekarang WiFi di mana2. -.-

SiS NaD said...

Salam SR...

Perghhh!~ Tak macam rami pulakkan...

KAMIHIDUP said...

ramaikan.

Pijahh' de-Arr said...

itu sbb aku tak suka berfb..sbb dh byk knak knak..~~

nazirah said...

btul tu bahaya kdg2 tak taw
nak kawal depa ni cmne huhu
dahsyat ek aih

@in k@tie said...

kdg2 parents yg buatkan account fb utk anak die..(mcm anak buah aku,umo 5 tahun dah ade)

Wani said...

wahhh . terbaik ahhh

Rozuan Ismail said...

ramainya yang guna fesbuk.patutlah budak sekarang terlampau advanced.