Thursday, January 20, 2011

Penggunaan Shawl Makin Berleluasa


Assalamualaikum..zaman sekarang ni apa yang kita pakai tak kiralah apa jenis fesyen pun..walaupun ia menutup aurat atau pun tidak..pasti menjadi bualan mulut orang..ye kan?? penggunaan shawl di kalangan wanita semakin meluas..pelbagai gaya tudung diperagakan..mata aku tidak terlepas pandang apabila tersempak gadis-gadis yang menggayakan shawl..

Fuh!! kalau yang pandai menggayakannya..alamatnya cairlah aku tengok..huhu..aku sekadar memerhati ok..tiada niat untuk tackle pun..yelah aku ni siapalah bagi diri mereka..haha..ayat tak boleh blah kan..memang banyak dah..orang yang memakai shawl ni..mana-mana pun aku pergi..pasti berjumpa dengan dengan cik shawl ni..yang berwarna warni pun ada..yang member (Shahrir) aku sorang ni lain cerita pulaknya..bila nampak perempuan yang pakai shawl..dan-dan je cakap dekat aku..

Maka terjadilah perbualan di antara kami..

Shahrir: Eh, awek blog lah..tengok fesyen tudung dia..

Aku: Mana-mana?? haha kau ni semua perempuan yang pakai tudung berfesyen je..semua kau cop awek blog ye..

Shahrir: Yelah..mana taknya semua awek-awek yang ada blog confirm gaya tudung dia macam tuh..

Aku: Adeh..yeke..hehe (aku tersenyum lebar)

Tak kira apa jua fesyen pun..asalkan kita menutup aurat kan..thumbs up!!

NEVER SAY NEVER..peace!!

72 comments:

eqbalzack said...

mmg trend skrg ni syafiq...promosi besar-besaran skrg..mana2 pergi org pakai shawl..hehe

SyedGraphiX said...

hahaha..tau x pe..
mane2 awek blog.
smua pkai shawl. hadui2.

oshin said...

OMG terasa jugak . hehe . tapa la nnty nak naek kan pemaikaian purdah dan tudung besa lak. dah jrg tgk owg pakai tudungkan . sume pakai sledang . nak cepat katanya . hehe

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim said...

Pakai shawl lg selesa tp kena pandai gayakannya dan yang paling penting, kena lah tutup aurat tuu.

Citarasa Rinduan said...

salam jumaat shafiq..
sampai hari nie..kak ko nie tak reti pakai shawl...

bilalah aganya nak try>>

Ujang9897 said...

semua perempuan cantik...wow...cantik la korang..hehe...

yang cantik2 meh sini sggh meh..hahahaha

CIK CIRA said...

tol la pe yang kwn awk ckpkan tu..hihi...tapikan,orang ckp lelaki tak suka tgk perempuan pakai shawl..tol ke ha????

Syafiq Rosli said...

eqbalzack..tau xpe bro..di mana-mana saja kan

syedgraphix..haha tapi xpe..cun beb..:)

oshin..ye ke..hehe lawa lah orang pakai shawl ni..teruskan ye..

atul..yep itu yg penting..

citarasa rinduan..hehe sis try je lah

ujang..haha..ko memang nak cntik2 je..

Syafiq Rosli said...

cik kira..sy suke je..hehe

My MiRa said...

hehehehehehheeh pakai shwal pon biarlah tutup bahagian dada hehehe

EZAN IDMA said...

ala. ape slhnye ngorat. hwehehe wiwit.

Syafiq Rosli said...

my mira..yeah btol tuh..

ezan idma..aish..segan2..

Fariehan Ibrahim [LBC] said...

haha! bley plak dye cop cm2,
eh, nenda aku pkai shawl jgak douh, msti ko cair gak kalu tgk. hueh3x =PP

misz beauty said...

saya suka tengok orang arab pakai shawl... da la memang muka diorg cantik, mata cantik plus pakai shawl memang mata sy jd cam lelaki... heheheee =D

anyway nak tanye awk kawan si ujang tu ke??

Cik Tqah said...

okey what pakai shawl..cmel2 gitu.. i pon suke usya org pakai shawl even dr sndr pkai jugakk

momochan said...

ada yang cantik macam pelangi ada macam alas meja ada macam-macam arr..semuanya mengkagumkan momo.banyka style.tapi momo nak pakai memang tak reti langsung la..tak sesuai ngan muka HEHE

efa said...

pkai shawl mmg nmpk cntik hehehe btw kena pandai mengayakannya..jgn slh gaya plak ngn bju hahaha..eh kena cop awek blog hehehe..mcm2 la si shahrir tu huhu..memerhati ja?tacle la hahaha...rendah diri plak haish..

aanie said...

kalau pandai menggayakan shawl tu memang cantik!!!
pakai shawl pun tetap menutup aurat...

whitecappuccino said...

cantik per..yg penting menutup aurat

nurkaloi said...

erghh
ade tak lelaki pkai shawls?
urmm

Aiydalela said...

sebab senang nak pakai. belit2 je. errkk! tercekik plak.

tp lebih selesa kalau pakai kat luar time outing daripada pakai kat opis. hehhehe

iniialahaku said...

pergh...mmg dah di doktrinkan pemikiran tu..asal awek blogger je msti pkai shawl...haha

♥ ♥ ♥ ctiey ♥ ♥ ♥ said...

sy pon ske shawl jugak.
kebanyakkan pompuan skang sula gayakan shawl.
tp ade gak la yg masih pakai tudung biase.

Umiey said...

toing'''''

fesyen shawl ngah in skrang ni..
mcm2 fesyen la..ada yg comey n sebaliknya..

AMMAR YASIR said...

trend sekarang..cantik jugak perempuan pakai shawl kan?

Syafiq Rosli said...

fariehan..haha dia memang sengal skit..haha nenda??

miss beauty..hehe just kawan blog lah..

cik tqah..ye ke..bgus lah mcm tuh kan..

momochan..takpe..tak salah mncubakan

efa..tuh la..dia punya describe lain skit..

aanie..yeah..btul tuh..

whitecappucino..tol2..walau apa pun fesyen..aurat yang penting kan

nurkaloi..adeh lain macam dah ni..

aiydalela..aish..jgn lah smpi tercekik lah..:)

iniialahaku..haha lain skit mmbr aku tuh

ctiey..yep2 penjualan shawl pun byk kan..

umiey..tau xpe..bermacam2 dah

ammar..btol2..leka mata memandang..hehe

Maly F said...

pakai shawl mmg intrend skrang.tapi bila buat sanggul tinggi2 tu yang tak chantek tuh.hmm

adieyb said...

huhu .bagus2 .asal tutup aurat kan :)

ishiko said...

haa... cam betol je kwn awk ckp tuu.. mostly awek blogger pkai shawl.. ade kwn saya bru msk dunia blogger tibe2 tuka pkai shawl.. >__<


http://ishikosworld.blogspot.com/2011/01/117-contest-pic-hitam-putih-paling-cool.html

Syafiq Rosli said...

maly f..hehe sanggul tuh kena tgk gaya jgk kan..

Aku Ibu Muda said...

awek blog ke...hihiii

AIM bukan 'awek' lagi dah..tu pasal x suka shawl ni kot..hihii

Syafiq Rosli said...

adieyb..tau xpe..

ishiko..ye ke..wah mmg satu perubahan drastik kan..

cutegurlzz93 said...

haha....terasa i...
tpi apa2 pun semua balik pada diri seseorang tu nk pki mcm mne...n yang penting tau batas2 nyer...
PEACE!

Syafiq Rosli said...

AIM..hehe terpulang pada diri masing2..

Syafiq Rosli said...

cutegurlz..hehe yeah..aurat mst jgakan..hehe

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

klo pndi pki mmg nmpk cun tp klo ta...huhuhu speechless..

Ayuni said...

xsemua awq blog camtu, sye x selesa pakai shawal, x tutup dada, sowi, hanya pandangan peribadi....

arep_lockermonth said...

betul tuh! klaau x jumpe awek yg pakai shawl satu ari mmg x sah1

nur dhiya' aida said...

kalo shawl awek belog
kalo tudung bese awek ap pulak???
hahahhaa
lawak r kawan kamo :)

Nana Liyana said...

xnak laa pakai shawl yg tlmpau singkat . x lawa mate mnengok . hehehe

nazrul ashraff said...

setuju with your word..asalkan tutup aurat..

nurulwaeda said...

hahaha..
tol2..
kdg2 ble tgok owg pkai shawl..mesti tlepas ckp..
"eh dak 2 pakai care fatin liyana la..care cik epal la..care maria elena la..." =-=

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

pernah nmpk sis pki shawl?hehe.sis pun blogger kan?kih3.

::nuRuLaDHar:: said...

xreti nak pakai shalw..huhu

Ratu Sulaman said...

btol2, kene tutp aurat tu. Terutama tang dada tu :D Part tu girls selalu lupa.

Syafiq Rosli said...

nana..yeah klu nak pakai pn carilah yg menutup ye..

nazrul..yeah..tau xpe

nurulwaeda..yep tau xpekan

LM..hehe try la skali LM..

nuruladhar..cari je kat utube..byk tau..hehe

ratu sulaman..yeah..that rght

Cik Yana said...

tak paham la kenapa isu pakai shawl nak diperbesarkan.
Menutup aurat jugak kalau pakai betul.
Kenapa time tudung bawal pemes dulu tak keluar isu tu?
Yang bermacam-mcam jenis batu kat tudung bawal tu?
ish~
kalau nk tahu knapa pmpuan ramai pilih shawl skrg sbb shawl murah.
Praktikal, senang nak pakai.
Kalau kena pada cara yg betul, memang menutup sempurna aurat dada tu.

misz FaTiN said...

pandainye kawan kamu buat conclusion.. huhu.. ^_^

neway,, xde la sume kot..

Cikin said...

sy ada blog , tp tak suka pakai shawl :)

♥ ~ Cik Ya~ ♥ said...

saya pun suke suke suke pakai shawl ! :)

safra said...

oh.. kena pakai shawl jugak gini!

ahsfantasy24 said...

tak sume awek blog suke shawl
la fiq, hehhehe..

Mainur Hasnah said...

betul jugak tu..bila blogwalking nampak rata-rata gurl pakai shawl..hurmm termasuk diri sendiri..huhu.. shawl ni ok lah kot..

.::: Princess MOMOY :::. said...

ok apa pakai shawl ni dari pakai tudung kecik nampak dada

Mereka ini sangat GOJES !
Peristiwa itu masih menhantui diriku...
Nak Lagi Pendrive MURAH ?

ANATI SOKI said...

nice one!! heheheheh.. thmubs up!

Syafiq Rosli said...

khairul atikah..hehe..no komen about that..

ayuni..itu bergntg pada dri masing2 lah kan..

arep..tau xpe..

nur dhiya..hehe tak tau lah..

cik yana..tak tau la nk ckp ape..mulut masing2 kan..

misz fatin..yerp..sj2 je kteorg ni..hehe

cikin..hehe terpulang lah

cik ya..yeah..bgus2..klu kena gayanya mmg cntk

safra..eheh..xde lah smpi mcm tuh

ahsfantasy..tau dah..sj2 je melawak ni..hehe

mainur..asalkan tutup aurat..tak jadi maslah lah

momoy..yerp...sokong2..

anati soki..hehe thank2..

Mainur Hasnah said...

yeap kalau rajin baca lah ye..

http://chummycliche.blogspot.com/2011/01/kenapa-shawl.html

khaiyisah husna said...

xpernah pandai pakai shawl..lagipun xminat.. ^^

Imzainieyzulkipli said...

trend kn skrg....pengaruh yuna

Amy Syaquena said...

Teringin nak pakai tapi tak pandai walupun dah di cuba beberapa kali...hu3..

Wan Gerrard said...

awek pakai shawl cun :P

Syafiq Rosli said...

mainur hasnah..wokeh..sy akan

khaiyisah..masing2 ade cara tersendiri kan..

zainiey..mgkn jgk..mmg trendlah

amy..sis xpe sis plahan2 la..hehe

wan gerard...kalau pekena mmg cun

bantalbucuk said...

haha..lawak betul la membe tu..;D

Syafiq Rosli said...

bantalbucuk..hehe nak wat cm ne kan..

KizZ said...

Hihi..
Termasuk lah Kiz jugak..

Jom sini,
Minum air masak anda jadi sihat dan kuat

Syafiq Rosli said...

kizz..hehe

Naz said...

harap shawl yg lengkap menutup aurat menjadi pilihan umat manusia..^o^

Syafiq Rosli said...

naz..yeah..tol tuh

ima miszu said...

pakay shawl sgt senang belit belit sahaja. hahaha
:D

Syafiq Rosli said...

ima miszu..haha jgn terbelit leher dah la..:)

Awatif Azizi said...

ermm..
mmg trend skg nie...
terasa gak nk pkai tp rasa mcm x sesuai jew nk pkai shawl 2 ngan watif...huhu..

Syafiq Rosli said...

awatif..lom cb lom tau kan..hehe