Saturday, January 29, 2011

Kehidupan Lebih Matang

Siapa sangka..tahun demi tahun..umur kita pasti berubah..bila ia sudah meningkat..tiada siapa yang dapat mengubahnya..namun masih ramai yang tidak menyedarinya..masih kekal di takuk yang lama..setiap orang pasti mengimpikan kehidupan yang lebih matang..

Seperti aku jugak..aku belajar untuk menjadi lebih matang..yelah bila usia sudah meningkat..pasti alam perkahwinan semakin hampir dengan kita..aku bagaikan tidak percaya..usia aku sudah menjangkau ke alam dewasa..zaman kanak-kanak aku masih lagi terpahat di kepala aku..tapi apa boleh buat inilah realiti kehidupan..

Adanya sikap matang di dalam diri kita..pasti apa yang kita lakukan lebih teratur..jikalau kita tidak bersikap begini..aku rasakan pelbagai perkara yang tidak enak berlaku..contohnya..dalam perkahwinan..aku sebagai lelaki merupakan ketua keluarga..tanggungjawab yang aku pikul amatlah besar..jadi, di sini aku haruslah bersikap matang dalam menguruskan dalam semua benda..

Bila difikirkan balik..bersikap keanakan dalam dalam mendirikan rumah tangga mungkin mendatangkan satu masalah kepada pasangan kita..aku rasa..korang pun boleh fikir sendiri akibatnya..mungkin tidak boleh bersikap keanakan..tetapi biarlah mengikut waktu yang sesuai..kematangan dalam diri mungkin membuatkan pasangan kita berasa selesa dengan kita..sekian

NEVER SAY NEVER..peace!!

18 comments:

zikeryhassan said...

berfikir menggunakan akal waras, jangan mengikut nafsu amarah.

Syafiq Rosli said...

zikery..yep..itu yg pntg..kalau dah mngkut kn nafsu mmg x kemana lah

sicomot-comel said...

wahh,,, dah fikir nak dirikan rumah eskulator ke??

hahaha

CIK CIRA said...

bila nak kawin???hihi

CIK CIRA said...

bila nak kawin???hihi

whitecappuccino said...

Seharusnya usia mematangkan kita, pengalaman mendewasakan kita.justru itu bertindak perlu sewajarnya.

Amanina Sofea said...

lbih baik kte mtang sblum usia..
kalo usia je mtang prangai tak..
tak gune gak..

eddy syrol said...

hidup ni satu perjalanan...tiap kita melangkah, kita akan terpijak banyak benda... perumpamaan hidup ini akan kita lalui dengan pengalaman dan terpulang pd kita mahu mematangkan diri kita dr apa benda yg kita pijak itu..

cikgu ainura said...

betul2.. wah, dah nak kearah tu ke..
dari pengalaman, akan mematangkan diri kita... peace :)

Heidi Shafiq said...

why so serious? chill la beb.. :)

Ayuni said...

tulah, kawin awal tanpa pk...

sab said...

sab. xsbr nk dewasa. nk kawen. wee~

s.y.a.r.q said...

ehem ehem..sudah bersedia ke nk kawen syafiq?? ekeke... ish syafiq rosli...name same ngn adik aku.hahaha

Enna Banana said...

setuju, kebanyankan org skang perangai dia camni, i've got one person like this but settle sudah, isk apa nak jadi

Ain Zulaikha said...

ye sangat betul.. kalau nak ada sifat keanakkan boleh, tapi salah sorang daripadanya.. tp jangan terlampau lebih.. nak kena cobet.... hahahhaa

LehaMY said...

betul tu . sifat keanakkan perlu ada . tapi tak boleh berlebihan . hehehe :D sifat matang dan rasional perlu ada ! ngeee :D

miera :) said...

emmm... :)

Syafiq Rosli said...

si comot comel..haha mn ade..sj berangan..

whitecapuccino..nice komen ya..

amanina..yep btul u ckp tuh

eddy..wah bersandiwara ye..nice komen bro

cikgu ainura..lom lg..hehe

heidi..aku ok je bro..hehe

ayuni..sy xkawen lg..hehe

sab..haha gatal eh

syarq..haha lom lg lor..lm lg..

enna..hehe bese lah manusia kan

ain zulaikha..haha sy xmau cobet

leeha..yeah u r rgt..

miera..knp emm