Thursday, December 22, 2011

Perkara Yang Akan Dilakukan Selepas Mendapat Keputusan PMR

Kebiasaannya peperiksaan akan dialami semua orang..begitu juga aku..aku pernah mengalami perkara sebegini..bila nak tunggu keputusan pasti berdebar-debar..rasa nak pengsan pun ada..biasalah..orang kata darah gemuruh..tapi sebelum itu aku nak ucapkan kepada mereka yang berjaya mendapat straight A's dan yang kurang bernasib baik..perjuangan anda belum tamat..masih banyak liku-liku hidup nanti..di sini aku ingin kongsikan perkara yang dilakukan selepas mendapat keputusan PMR:

Berjaya


  • Dapat je keputusan terus call parents
  • Menangis kegembiraan
  • Kalau boleh keputusan nak umum satu kampung
  • Mengharapkan dapat masuk surat khabar ataupun ditemu ramah
  • Apply asrama penuh
Kurang Bernasib Baik


  • Dapat keputusan tak nak cakap dengan siapa-siapa
  • Menangis kesedihan
  • Duduk dalam bilik seorang diri
  • Tiada mengharapkan apa-apa
  • Apply sekolah harian

Aku bukan mahu buat perbandingan atau apa..yang penting kita perlu tengok di mana kesilapan kita..yang dah berjaya..jangan terlalu yakin di masa akan datang kita akan terus berjaya tanpa usaha dan tawakal..jadi, teruskan belajar..hormati guru..biar belajar secara smart..jangan memaksa..aku pun dulu tak dapat semua A pun..aku bersyukur apa yang aku dapat..jangan salahkan diri sendiri..mungkin bukan rezeki kita..jadikan ini sebagai pengajaran bagi yang kurang berjaya..

mood: nasihat

5 comments:

[k]o{q}i[n] said...

aku jujurnya x berapa amik port sgt pasal result PMR...huhuhu

Nalisa Syahira said...

zaman pmr dah lama berlalu , haha .

Syafiq Ahadin said...

hahak! saya dari form 1 lagiii dok asrama.

misSbLurRy said...

zaman upsr+pmr =xde perasaan pon...
dapat result so-so pun mcm xde pape...

tp spm+ipt = cuak mengigil...ahahah

SyamimiNazifa said...

takot pulak nak amik lagi due tahun =')