Wednesday, December 15, 2010

Harta Boleh Merosakkan Masyarakat

Assalamualaikum..isu ni memang telah lama bergolak di dalam kehidupan manusia..demi harta manusia sanggup bermusuh..demi manusia jugak..manusia sanggup membunuh..sedangkan darah daging sendiri mereka sanggup bertegang leher demi mendapatkan harta tersebut..di manakah pemikiran rakyat kita yang sebenar..

Aku pun tidak faham..bukannya harta boleh di bawa mati pun..namun mereka yang gilakan harta tetap memprotes untuk mendapat harta..kebiasaanya harta pusaka menjadi isu utama yang dibicarakan..yang lemah akan ditindas..yang kuat terus menguasai..alangkah sedihnya hak yang sepatutnya telah disabotaj..Sampai bilakah harta ini akan membantu kita dalam kehidupan yang hanya sementara ini..

Harta tidak boleh di bawa ke mana-mana..Ia merupakan kemewahan yang diberi oleh Ilahi untuk menderma dan melakukan kerja-kerja amal..tetapi ramai di antara kita telah menyalah gunakan..hmm..dan disebabkan harta jugak manusia menjadi bongkak dan lalai..dunia-dunia..tolonglah..

NEVER SAY NEVER..peace!!

10 comments:

Green Apel said...

yup, yup setuju entri ni..hehe, sampaikan ukhuwah keluarga hancur kelaut harta punya pasal, semoga kita yang muda mudi ne sentiasa beringat-ingat, semua tu ujian didunia..(--")

zOuL.MzMn said...

dah name pun lumrah kehidupan kat dunie kan?...

Nurfatin Liyana said...

betol2! sokonggg! :)

Farah Hanim said...

pelik kn ?
bnde yg tkleh bwk mse mati nanti la yg dikejar,tp bnde yg boleh bwk mse mati tknak cari pulak.. -__-"
btw,boleh buang word verification tak ? ngee :D

J.M.R said...

semoga kita dijauhi semua benda negatif berebut harta sgala bagai nih...

Nurhidayah Bahari said...

x dinafikan harta penting dlm hidup...tp...eloklah klu harta itu dicari sendiri tnpa menindas org len kan?

Syafiq Rosli said...

green apel..tau xpe..knpa bleh jadi mcm ni kan..

zoul..tuh la nk wat cm ne lg..

fatin..yeah itu sgt bgus

farah hanim..btol tu..nice komen..ade eh..xtau la plak..:)

JMR..mintak la kan

hidayah..yerp..biarlah hasil titik peluh kita sndr

MIRA :) said...

bagus abg ku :)

AISYA humaira said...

u.nak sikit harta u bole tak? teheee. bgus2

Syafiq Rosli said...

mira..hoho puji ade mkna ke..

ecah..hehe i xde hrta byk la..:)