Sunday, September 25, 2011

Android Era

Sekarang ini apa yang aku dapat lihat..kecanggihan teknologi dari masa ke semasa semakin maju..sebagai contoh zaman ANDROID yang semakin menjadi kegilaan di kalangan remaja-remaja di Malaysia..aku juga turut tidak ketinggalan menggunakan aplikasi ANDROID..

Sumber: Google

Android adalah sistem operasi yang digunakan di smartphone dan juga tablet PC. Fungsinya sama seperti sistem operasi Symbian di Nokia, iOS di Apple dan BlackBerry OS.
Android tidak terikat ke satu jenis Handphone saja, beberapa vendor terkenal yang sudah memakai Android antara lain Samsung , Sony Ericsson, HTC, Nexus, Motorolla, dan lain-lain.
Android pertama kali dikembangkan oleh perusahaan bernama Android Inc., dan pada tahun 2005 di akuisisi oleh raksasa Internet Google. Android dibuat dengan basis kernel Linux yang telah dimodifikasi, dan untuk setiap release-nya diberi kode nama berdasarkan nama hidangan makanan.
Keunggulan utama Android adalah gratis dan open source, yang membuat smartphone Android dijual lebih murah dibandingkan dengan Blackberry atau iPhone meski fitur (hardware) yang ditawarkan Android lebih baik.
Beberapa fitur utama dari Android antara lain WiFi hotspot, Multi-touch, Multitasking, GPS, accelerometers, support java, mendukung banyak jaringan (GSM/EDGE, IDEN, CDMA, EV-DO, UMTS, Bluetooth, Wi-Fi, LTE & WiMAX) serta juga kemampuan dasar handphone pada umumnya.

Sumber : Sini

mood: memang tak rugi guna android

11 comments:

Nia Ridzwan said...

mood nia: baru beli android, tak reti nak guna, tak faham nak guna untuk apa :|

MiSz fiFiEyQa said...

saya pun pengguna android jugak...baru je..best3..heeee =D

FaKArePa!n said...

sumber dari indon ea??? hehe

pepol said...

ak pakai bb je bro,hehehe

KAMIHIDUP said...

mana ada orang gila android balok, hee. :)

ctpayong said...

teknilogi makin canggih macam2 n dah tak terikot.haha

Rtp Farra Arisha said...

iya..that's true.
android is useful for us.

Finaz Jaafar said...

ala, kite tak pakai pun android2 bagai ni..huhu

Addin said...

zaman sekarang dah makin maju :)

❤ eyeme ❤ said...

tetibe terfikir nk android jugak. meh satu..hahha.. wireless kat u aku pun terima apple and android je.. nokia xmau bai.. cikai dia ckp. mau aku cmpk enset ak ni..(kalau aku ada android la)

siti kektus said...

entah. tak reti lah weh nak berandroid bagai.