Thursday, January 27, 2011

Penggunaan " AKU " dan " SAYA " ketika berblogging..

Assalamualaikum..

Peredaran waktu dari masa ke semasa amatlah pantas..sehinggakan aku dikejutkan dengan bertubi-tubi kerja..yang langsung belum aku sentuh..apatah lagi blog aku kan..kepada yang telah melawat blog aku..aku ucapkan terimah kasih banyak-banyak..kalau berkesempatan..aku akan terjah semua followers aku..itulah yang aku harapkan..:)

Berkaitan dengan penggunaan " AKU " dan " SAYA " dalam berblogging..mana agaknye lebih sesuai ye..pada persepsi aku..dua-dua pun dah ok..seperti aku..aku menggunakan " AKU "..mungkin lebih fiendly la kot..hehe..benda ni semua bergantung pada diri masing-masing lah..senang cerita mengikut keselesaan diri..kot-kot ada yang meluat ke kalau menggunakan perkataan " SAYA "..haha..

Kalau hendak diikutkan memang banyak lagi untuk ganti nama diri kita..contohnya  " I ", " GUA " dan sebagainya..mengikut NAZIRUL HAZWAN @ SURATAN KEBETOLAN..dia menggunakan " DEN "..haha..anak jati nogori lah kot..apa-apa pun berblogging lah mengikut gaya tersendiri..hehe..apa yang kita rasa ok..just go on ya..~

NEVER SAY NEVER..peace!!

46 comments:

Amira Anorah said...

sy guna "saya" bila bercakap..
tapi sy guna aku & sy bila menulis..sebab kadang2 ada entri tak sesuai tulis aku lah...
klw guna 2 /2 ok tak??

Azwa Azee said...

yup..berblog menggunakan identiti tersendiri..:)

Syafiq Rosli said...

amirah..ok je..mengikut keadaan yg sesuai lah..:)

azwa..yeah u r rght

y u y u Z u l a i k h a said...

kalau yuyu, yuyu lebih suka guna nama :)

efa said...

yeah penggunaan penulis ketika berblogging tu bergantung pada setiap para blogger yg mana 1 menjadi pilihan mereka rasa ok atau tak yg penting ikut citarasa sendiri lah hehehe :)

Syafiq Rosli said...

yuyu..nama pun ok jgk..xjadi maslah kan..hehe

Syafiq Rosli said...

efa..yeah..citarasa yg pnting..mn yg kita rasa ok..yg itu kita pilih kan..

fairuzhani said...

aku aku aku! hahah

applepinkcomeyy said...

depends on entry la,

kdg 'aku' 'saya' 'gua'..

bosan gak gune benda sme je, ye dak ? hehe :D

♥NuR SyAFiQah♥ said...

semua ni depend keadaan..contohnye kalo ngah ckp ngan org yg lebih tua dr kite lebih2 lgi mak cik or pak cik2 kene la bersopan skit kan..hehe

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim said...

Depends pada entri kta dan mengikut kesesuaian kita nk gunakan aku atau saya. :)

syikinsafiq said...

^^ hehe..due2 pOn digunakan dlm blog sy...
depend pada situasi n moOd bercheritera smsa menulis blOg..=)

Mais said...

saya ikut keadaan,,
ada kala nyer sy guna ak..
tpi jrg laa....
n ada kala nye sy guna"sy"

wawaZIBANG said...

Kehkeh , eden torai :P

kalau i , haa dh start , kalau komen baru "I"

Kalau berbelog nk meluatkan org pn I jugak , kalau nk tulis pasal diri sendiri atau isu semasa "aku" dan kalau berbelog walking dkt blog yg berAgama ckit , baru "saya"
heee :D

sebenarnya i depends kepada penulisan seseorang tuu , baru dgn tak semenanya terkeluar kata nama ganti kedua , cewah! :D

whitecappuccino said...

kadang terasa nak guna "saya" kadg tu
sesuai guna "aku" ikut keadaan.

liyana said...

kdg guna AKU, kdg2 SAYA, kdg2 EDEN, kdg2 AI,(ikut suke hati je. hehee)

Lulu caldina said...

'haku' dah lama tak singgah sini..
tuan belog sihat? ngee

pearl jade said...

mcm sis, ikut keadaan gak..normally saya.kalau nk bg penegasan sket guna aku..utk adik sis sorg ni,sis guna sis or kak non and bahasakn awk dik non.hehe

Siti Safiyyah said...

skang prefer gune haku..heh lain sikit..

*eh naz tu org nogori ke? ase mcm bukan jek..hehe

Wahida Nasution Thakhrim said...

guna 'AcHiKz' sebagai kata ganti diri sebab itu panggilan yang dipakai masa kat kolej dan praktikal dulu..

mia.lia said...

dulu gune name
skang guna aku..rasa mcm dekat skit..hehe

MAPPIAU said...

hehehe akak prefer aku walaupun orang nogori hikhikhik :P

kay_are said...

betul3, x kesah pun sebenarnye.. yang penting kte selesa ngan kate ganti diri 2 cukup r kan?

iqbalhakimi said...

aku lebih selesa pakai aku..hehe

najwa's said...

ye, betoi! :P jgn la terasa ye kalo pakai aku tu..

Syafiq Rosli said...

fairuzhani..hehe terpulang lah..

applepinkcomey..tul tuh..kalau nak pelbagai pun ok je..:)

nursyafiqah..itu sudah semestinya..hehe..kena hormati

rabiatul..hehe tau xpe kan..

syikinsyafiq..hehe..up to u lah

mais..kesesuaian yg penting kan..:)

wawazibang..wah bgus3..eden torai ye..hehe

Syafiq Rosli said...

whitecappucino..betul tuh kena mengikut entri jgk kan..

liyana..yg penting awak hepi berblogging..:)

lulucaldina..hehe tuh la..lm xdtg sini ye..

pearljade..thank sis..hehe

siti saffiyah..haha xtau lah..sbb entri dia guna den je..hehe

wahida..hehe itu pun dah ok..yg penting orang lain semua senang..

mia..yeah..me too

mappiau..akak ye ke..hehe ikut yg mn akak suka lah..:)

kay are..tau xpe kan

iqbalhakimi..sm lah ngan aku..haha

najwa..hehe

sicomot-comel said...

tgk orglah..

tp mmg selesa law guna aku dlm penulisan dan saya law bckp

Syafiq Rosli said...

sicomot-comel..yep2..masing ade cara tersendiri kan..

FariehanIbrahim [LBC] said...

pakai 'syg' leyh x?
bunyi manja sket! haha dush3x =PP

Ujang9897 said...

aku...gua....dua2 selesa..

Scarlett O'Hara said...

never say no to blogging!

Syafiq Rosli said...

fariehan..mak aih..pakai syg len mcm je..hehe

ujang..setel lah mcm tuh..haha

scarlett..yes!!absolutely

zikeryhassan said...

lebih selesa guna aku. tp ada sesetengah entri guna gak saya.

nazirulhazwan~ said...

den orang klate kot, haha
den tu suke2 je pakai.hehe
maseh link kan blog den;p

Syafiq Rosli said...

zikery..kena bergantung tuk entri lah kan..:)

NZ..haha ye ke mak aih..jauh sesat ni..haha

Qaseh dalia adelia said...

Tettt nak komen gak hehe..dulu2 mse memule brblogging haih xtahu nk mmbhasakan diri ape..kdg2 name qaseh kdg2 saye ,aku..n now lbih selesa dgn name dalia..kdg2 aku tu pun juz selingan..btul lah depends pd entry..nk gune sepenuhnye 'aku' ase mcm xbez sbb mcm kasar ..hihi..org laki bese lah xkan sye kot..sbb for lelaki aku tu da macho xnmpak kasar sgt..ni mls komen ni kang dah pjg nyah

Ariz Abdullah said...

dulu guna aku..tapi lama2 rasa cam skema lak.....n nak buat ayat pon susah so dat tak nampak skema...so now guna WA je..rasanya lagik senang nak buat ayat, rasa cam bebas je...

Syafiq Rosli said...

qaseh..hehe tuh la dah taip karangan ye..hehe..btul jgk ape yg qaseh cakap..:)

ariz..owh ikut kesenangan masing2 lah..:)

Irma A.Wahid said...

ha betul tu...mane yg selesa la kan...ikut la seseorang tu punye gaya~~~

Aiydalela said...

dua2 gune. AKU, SAYA. tp tengok keadaan la :)

Aiydalela said...

dua2 gune. AKU, SAYA. tp tengok keadaan la :)

Syafiq Rosli said...

irma..yep ikut lah kesesuaian kan

aiydalela..yeah..keadaan yg pentg

Mainur Hasnah said...

yeap tengok entri jugak... g pun sudah tentu kita jadi diri kita bila menulis tu

Syafiq Rosli said...

mainur..tau xpe kan..hehe

ezah said...

cakap la ikut mood..hhhi